Een ogenblik geduld a.u.b.

83% van inwoners IJsselland wil zich zonder twijfel laten vaccineren

door Karla Kuiperij

Uit onderzoek naar de impact van de coronamaatregelen op de inwoners van regio IJsselland, blijkt dat de vaccinatiebereidheid flink is gestegen. “In november was nog maar 45% van de deelnemers in regio IJsselland bereid zich zonder twijfel te laten vaccineren, dat is nu 83%. Dat is heel positief, want als zoveel mogelijk mensen zich laten vaccineren, bouwen we groepsimmuniteit op en kan het virus zich niet verder verspreiden. Dat geeft weer zicht op meer mogelijkheden  in onze samenleving”, zegt Rilana Wessel, epidemioloog GGD IJsselland.

En die mogelijkheden, zoals meer vrijheid om naar vrienden en familie te gaan en ’s avonds buiten te zijn, daar zit iedereen op te wachten. Wessel: “Steeds meer inwoners geven in ons onderzoek aan dat ze het missen om vrienden en familie in het echt te zien. We hebben het dan over 82% in februari tegenover 71% in november.” Ook geeft  66% aan zich enigszins of sterk eenzaam te voelen. Dat was in het vorige onderzoek nog 60%.

 

Besmetting in stemlokaal

Aan de inwoners van IJsselland is ook gevraagd of ze bang zijn om tijdens de verkiezingen besmet te raken in het stemlokaal. Een overgrote meerderheid, 73%, heeft er vertrouwen in dat er voldoende maatregelen  worden genomen om veilig te kunnen stemmen. Wessel: “Toch maakt 24% zich wel zorgen over risico op besmetting en zegt 46% van de deelnemers van 70 jaar en ouder dat ze op een alternatieve manier gaan stemmen als het kan; per brief of gemachtigde.”

 

1.906 inwoners uit de regio IJsselland namen deel aan dit coronaonderzoek. Hiervan is 70% vrouw en 30% man. 26% is tussen de 25 en 39 jaar, 29% tussen de 40 en 54 jaar en 18% is boven de 70 jaar, 77% woont met een partner en 13% alleen. 33% heeft kinderen tot en met 12 jaar. Ruim de helft van de deelnemers (57%) is hoogopgeleid.

 

Factsheet met resultaten van het onderzoek