Iedereen heeft er wel eens last van: somatisch onvoldoende verklaarbare lichamelijke klachten (SOLK). Bij sommige mensen gaan ze weer over, anderen gaan ermee naar de dokter. SOLK gaat gepaard met hoge kosten. Het is niet alleen een probleem van de gezondheidszorg, maar een breed maatschappelijk probleem.
Proscoop zet zich in voor een betere preventie en behandeling van SOLK en organiseert diverse projecten op het gebied van SOLK. Begin vorige maand was er een druk bezocht congres. Daarop volgde een uitnodiging om naar Den Haag te komen. “Het thema SOLK brengt velen op de been. Zorgprofessionals uiteraard, maar ook professionals vanuit welzijn/sociaal domein en als het over kinderen gaat bijvoorbeeld ook de jeugdgezondheidszorg en professionals in het onderwijs. We kunnen wel stellen dat SOLK daarmee niet alleen een gezondheidszorg probleem is, maar een breed maatschappelijk vraagstuk. Dat er veel kosten mee gepaard gaan, mag helder zijn”, aldus adviseur Roeline Hubertse.
Op één na duurste zorg ‘Voor professionals vormt SOLK een groot probleem. De schattingen lopen uiteen, maar de huisartsenstandaard geeft aan dat tot 40% van de consulten in de huisartsenpraktijk deze problematiek betreft. In de medisch specialistische zorg worden cijfers genoemd van 50% van de consulten op de poli’s. Het gaat om alle specialismen; neurologie, reumatologie, orthopedie, kindergeneeskunde’, zo staat in de petitie. Volgens prof. dr. Judith Rosmalen, hoogleraar psychosomatiek in Groningen, betreft deze problematiek de op één na duurste zorg van ons land.
SOLK in cijfers Voor relevante cijfers rondom SOLK is er een speciale highlight in de IJssellandScan gemaakt. Deze nieuwe highlight vindt u op deze pagina.