Een ogenblik geduld a.u.b.

Ervaringen van mensen in zelfisolatie door corona

door Karla Kuiperij
De coronapandemie heeft een grote impact gehad op mensen die in zelfisolatie zijn gegaan. Zij hebben het tijdens de pandemie extra lastig gehad. De bewuste keuze om in zelfisolatie te gaan heeft grote invloed op hun leven.

Niet alleen de mogelijkheden om iets te kunnen ondernemen worden minder, ook het aantal sociale contacten veranderde. Digitale mogelijkheden om met elkaar af te spreken kunnen een deel van dit contact opvangen, maar lang niet alles. Mensen in zelfisolatie voelen zich niet altijd veilig of gesteund door hun omgeving. De huidige versoepelingen maken het voor hen extra lastig om zichzelf en naasten te kunnen beschermen. De coronacrisis had ook positieve effecten. Zo ervaren sommigen meer rust en kregen ze hulp van anderen bij allerlei activiteiten. Een deel van de sociale relaties werd hierdoor hechter en dieper.

 

Wat we mee kunnen nemen in de toekomst is een stukje bewustwording over mensen die meer risico lopen. Houd bij het geven van informatie en het versoepelen van de maatregelen rekening met kwetsbare mensen. Zodat ook zij op een volwaardige en inclusieve manier kunnen deelnemen aan de samenleving. Ook Ieder(In), het netwerk voor mensen met een beperking of chronische ziekte, roept op om rekening te blijven houden met mensen met een verhoogd risico bij een coronabesmetting.

 

Bekijk hier de uitkomsten van de interviews die GGD IJsselland heeft gehouden met een aantal mensen die in zelfisolatie zijn gegaan door corona.