Een ogenblik geduld a.u.b.

Factsheet over psychosociale gezondheid in IJsselland

door Annette Baltissen

Eind april 2019 heeft GGD IJsselland de factsheet Psychosociale gezondheid gepubliceerd. Hierin staan onderzoeksgegevens over de psychosociale gezondheid, suïcide(pogingen) en het taboe op depressie in de regio IJsselland. De factsheet is samengesteld vanuit het project 'Zelfmoord? Praat erover!' op basis van cijfers van de GGD en samenwerkingspartners. De gegevens geven inzicht in de situatie in de regio en vormen een middel voor gemeenten en andere partnerorganisaties om onderwerpen als depressie en suïcide op de agenda te zetten.

Panelonderzoek

15% van de volwassen inwoners van de regio IJsselland zou het aan niemand vertellen als hij of zij een depressie had en ruim 10% vindt een depressie geen echte ziekte. Dit blijkt uit het panelonderzoek dat GGD IJsselland in januari onder 2200 volwassenen heeft gedaan. Deelnemers is gevraagd te reageren op diverse stellingen. Met dit onderzoek heeft de GGD inzicht gekregen in hoe mensen over depressie denken. Zo blijkt uit de resultaten dat op 1 op de 10 inwoners niet op een politicus zou stemmen als ze zouden weten dat deze persoon een depressie heeft gehad. En dat mannen vaker een vooroordeel hebben over depressie dan vrouwen.
  
Taboe doorbreken helpt

Psychosociale problemen, zoals depressie of suïcidale gedachten, hebben een grote impact op iemands leven en zijn of haar omgeving. Het kunnen delen van problemen en het vinden van passende hulpverlening is dan belangrijk. Er rust een taboe op deze onderwerpen en daarom is het erover praten vaak lastig. Het taboe doorbreken is dan ook een van de doelen van het project Zelfmoord? Praat erover! Met dit project zijn de 11 gemeenten in de regio IJsselland vorig jaar aangesloten bij het landelijke Supranet-traject van 113 Zelfmoordpreventie. Supranet staat voor Suïcidepreventie Actienetwerk.

De factsheet Psychosociale gezondheid maakt duidelijk hoe groot de problematiek in de regio IJsselland is. Bovendien geven professionals in de factsheet aan op welke manier zij met onderwerpen als psychosociale gezondheid en suïcide te maken hebben. Bekijk de pdf van de factsheet Psychosociale gezondheid of lees de webpagina van GGD IJsselland over het project Zelfmoord? Praat erover!