Een ogenblik geduld a.u.b.

GALA- gemeentebeelden nu ook beschikbaar op de IJssellandscan

door Annette Baltissen
Met het Gezond en Actief leven Akkoord (GALA) nemen rijksoverheid, gemeenten en zorg­verzekeraars een gezamenlijke verantwoordelijkheid voor een gerichte lokale en regionale aanpak op het gebied van preventie, gezondheid en sociale basis. Het draagt bij aan de beweging naar ‘de voorkant’ waarin een gezonde samenleving centraal staat.

De stip op de horizon is een gezonde generatie in 2040, met weerbare, gezonde mensen die kunnen opgroeien, leven, werken en wonen in een gezonde leefomgeving, en waarin sprake is van een sterke sociale basis. Dat draagt ook bij aan het betaalbaar houden van het zorgstelsel. Het GALA kent de volgende doelen:

  • a) terugdringen gezondheidsachterstanden (waaronder Kansrijke Start),
  • b) een gezonde fysieke leefomgeving die uitnodigt tot bewegen en ontmoeten,
  • c) het versterken van (de verbinding met) de sociale basis,
  • d) een gezonde leefstijl,
  • e) versterking van de mentale weerbaarheid en mentale gezondheid,
  • f) vitaal ouder worden,
  • g) domeinoverstijgende inzet vanuit een regionale preventie-infrastructuur.

 

Alle gemeenten zijn hard aan het werk met een integraal plan van aanpak GALA 2024-2026, dat  uiterlijk 30 september 2023 gereed moet zijn. GGD IJsselland ondersteunt de gemeenten hierbij, onder andere met het GALA gemeentebeeld. Kijk op de IJssellandScan voor de diverse GALA gemeentebeelden.

 

Het GALA-gemeentebeeld geeft inzicht in de prognose van en ontwikkelingen in de bevolking van de gemeente. Daarnaast in de kenmerken van de bevolking op het gebied van gezondheid en welzijn aan de hand van de GALA-doelen. Het gemeentebeeld is een middel om te komen tot beter zicht op de gemeentelijke opgaven. Het is te gebruiken om in gesprek te gaan met samenwerkingspartijen in de gemeente, de betekenis van de cijfers te bespreken en mogelijkheden voor een gezamenlijke integrale aanpak te verkennen.