Een ogenblik geduld a.u.b.

Gebruiker aan het woord: Hans Peter Wittingen, adviseur bij Proscoop

door Renate Janssen

Hans Peter is adviseur in team Zwolle, Salland en Vechtdal bij Proscoop. We vroegen hem naar zijn ervaring met de IJssellandScan.

 

  • Wat vind je van de scan?

Ik vind de thematische aanpak waarin je een interactief overzicht hebt voor jouw gemeente heel fijn werken. De gebruiksvriendelijkheid is heel goed. En bij specifieke wensen kun je met de databank de cijfers zelf samenstellen en kiezen hoe je deze wilt presenteren, zoals in tabelvorm, een geografisch kaartje of een grafiek. Die gebruiksvriendelijkheid is een sterk punt van deze scan, in vergelijking met andere databases. Ook zie je nergens anders dat je zoveel cijfers in geografische kaartjes kunt laten weergeven, waardoor je heel makkelijk een overzicht per gemeente op een regiokaartje kunt presenteren.

Verder vind ik het sterk dat er een regionale component zit in de scan, door ook een deel monitoring van Vitaal Vechtdal toe te voegen en diverse gezondheidsrapporten onder documenten toe te voegen.

 

  • Waarvoor heb je de IJsselland scan gebruikt?

Voor het maken van de regiobeelden IJssel-Vecht en Midden-IJssel heb ik ook gebruik gemaakt van de IJssellandscan, met name vanwege de geografische kaartjes. Daarnaast worden gebiedsanalyses ook deels gemaakt met cijfers uit de IJssellandscan.

 

  • Tips?

Hou goed de landelijke ontwikkelingen in de gaten. Er komen steeds meer databases op landelijk niveau, zoals regiobeeld.nl, waarbij je steeds moet afvragen wat de meerwaarde van een regionale database/monitor is. Ik denk dat de meerwaarde van een regionale monitor vooral zit in het monitoren van de regionale programma’s/samenwerkingsverbanden die gezamenlijk aan de regioplannen gaan werken. Zo kun je laten zien waar de regio aan werkt en heb je daarmee tegelijkertijd een gemeenschappelijk en objectief vertrekpunt.

 

  • Wensen als gebruiker?

Behoud het achterliggende systeem, vanwege de gebruiksvriendelijkheid. Ik zou graag meer cijfers toegevoegd zien (naar voorbeeld regiobeeld.nl), waarbij ook inzoomen tot op wijkniveau mogelijk is. En daarnaast de themapagina’s nog meer laten aansluiten bij de IZA-GALA ontwikkelingen, waarbij concrete doelstellingen gemonitord zullen moeten worden.