Een ogenblik geduld a.u.b.

Gebruiker aan het woord: Marieke Jansen - van Vilsteren van GGD IJsselland

door Karla Kuiperij
Marieke Jansen - van Vilsteren is projectleider Publieke Gezondheid bij GGD IJsselland. We gingen met haar in gesprek en vroegen naar haar ervaringen met de IJssellandScan.

Wat vind je van de IJssellandScan?

De IJssellandScan vind ik een mooie en duidelijke website waar je makkelijk relevante en actuele data op het gebied van gezondheid kunt vinden.
 

Waarvoor heb jij de IJssellandScan gebruikt?

De eerste stap binnen het project ‘Samen in Beweging voor kwetsbare inwoners’ was het in beeld brengen van de lokale gezondheidssituatie in de gemeenten Hardenberg, Kampen, Steenwijkerland en Zwartewaterland. Kennis van en inzicht in de gezondheidssituatie helpen de gemeente op weg om keuzes voor het gemeentelijk beleid te onderbouwen. Het gezondheidsprofiel is daarnaast een hulpmiddel voor inwoners, professionals en gemeenten om samen de gezondheid in de wijk te verbeteren. Voor het gezondheidsprofiel heb ik gebruik gemaakt van de relevante data uit de Gezondheidsmonitor volwassenen en ouderen 2016. Deze data staan voor een groot deel overzichtelijk weergegeven op de IJssellandScan. 
 

Voor gemeenten is het ook zinvol om meer inzicht te krijgen in de gezondheidsproblematiek in de verschillende buurten/wijken. Hiervoor heb ik, waar mogelijk gebruik gemaakt, van de zogenaamde SMAP-cijfers. Dit zijn geëxtrapoleerde cijfers die een beeld geven van een aantal gezondheidsaspecten op basis van de demografische en sociaaleconomische samenstelling van wijken/buurten. De SMAP-cijfers heb ik in afstemming met mijn collega Annette Baltissen opgenomen in het gezondheidsprofiel. Een deel van deze wijk/buurtcijfers staan ook op www.regiobeeld.nl en www.waarstaatjegemeente.nl
 

Heb je tips voor andere organisaties over wat handig is in de IJssellandScan? 

Ik promoot het gebruik van IJssellandScan ook bij andere gemeenten, organisaties en samenwerkingspartners (bijv. binnen het project Raalte Gezond). De gemeente Raalte wilde bijvoorbeeld graag weten hoe ze ‘scoort’ ten opzichte van andere gemeenten als het gaat om het alcoholgebruik. In de IJssellandScan is het mogelijk om de cijfers te vergelijken met de regio maar ook met andere gemeenten. Daarnaast is de knop ‘Database’heel nuttig! Via deze knop kun je namelijk zelf via ‘Swing Viewer’ gegevens samenstellen of combineren, waarbij resultaten eenvoudig te exporteren en te delen zijn.
 

We willen de IJssellandScan blijven doorontwikkelen. Heb jij wensen als gebruiker?

Wijkgerelateerde cijfers zou een mooie toevoeging zijn. Hopelijk wordt de databank steeds bekender en daardoor meer gebruikt, want het is een databank met waardevolle informatie!