Nelli is adviseur bij ROS Proscoop. We vroegen haar naar haar ervaring met de IJssellandscan.
Wat vind je van de IJssellandScan?
De IJssellandScan is een handig en toegankelijk instrument dat de actuele informatie over de regio IJsselland overzichtelijk in beeld brengt. IJssellandscan biedt zowel professionals als inwoners van de regio informatie over hoe je als gemeente er bij staat en zich ontwikkelt op het gebied van bijvoorbeeld demografie, leefstijl, sociale omgeving en gezondheid. De gegevens worden regelmatig aangevuld met de uitkomsten van nieuwe onderzoeken, wat de informatie actueel en betrouwbaar maakt.
Waarvoor heb jij de IJssellandScan gebruikt?
Ik heb de IJssellandscan gebruikt vooral in mijn werk binnen het multidisciplinaire COVID-19 team bij de GGD IJsselland. Naast demografische gegevens bood de IJssellandscan mij een mooie overzicht van de meest actuele coronacijfers en trends per gemeente. Tijdens mijn werkzaamheden had ik regelmatig contact met inwoners, maar ook de regionale organisaties die getroffen waren door Corona. Mensen waren op zoek naar informatie. Ik adviseerde hen o.a. om de IJssellandscan in de gaten te houden; de gebruiksvriendelijkheid van de scan maakte het mogelijk en bood mensen houvast.
Heb je tips voor andere organisaties over wat handig is in de IJssellandScan
Afhankelijk van je vraag worden er door de IJssellandscan verschillende manieren aangeboden om tot de passende gegevensweergave te komen. Factsheets bijvoorbeeld bieden de beknopte informatie in één oogopslag. Mocht je geïnteresseerd zijn in de achtergrond van de weergegeven informatie raadpleeg dan de rapporten van de meest actuele regionale onderzoeken. Databank biedt de mogelijkheid om op de bouwstenen van de IJssellandscan in te zoemen; er is veel diverse data beschikbaar. Ga daarmee aan de slag als jij je eigen data-analyse wilt maken.
We willen de IJssellandScan blijven doorontwikkelen. Heb jij wensen als gebruiker
Niet op alle thema’s zijn de gegevens even actueel. De gegevens verkregen uit de periodieke monitoring van de lopende regionale programma’s en projecten zouden een mooie aanvulling kunnen zijn op de reeds beschikbare gegevens.