Een ogenblik geduld a.u.b.

Gezondheid en welzijn van kinderen verbetert

door Karla Kuiperij

Het gaat goed met de kinderen in regio IJsselland. De gezondheid en het welzijn van kinderen is in de afgelopen vier jaar op een aantal punten verbeterd. Zo eten kinderen meer fruit en groente, wordt er minder gepest en wordt er meer (voor)gelezen. Dit blijkt uit de kindermonitor die in het schooljaar 2017/2018 is uitgevoerd door GGD IJsselland. Met deze kindermonitor is de gezondheidssituatie van 7.448 kinderen in de leeftijd van 0-12 jaar in de regio IJsselland in kaart gebracht.

Alcohol onder de 18?

De tolerantie van ouders over alcoholgebruik vermindert. Zo vinden minder ouders het goed dat hun kind alcohol drinkt voor het 18e levensjaar. Wel koopt 6% van de ouders (10-12 jarigen) wel eens alcoholvrij bier, speciaal voor hun kind.

 

Psychosociale gezondheid

Uit de resultaten van de monitor komt verder naar voren dat 1 op 10 kinderen een verhoogd risico op psychosociale problemen heeft. Ouders met een lage opleiding en ouders die moeite hebben met rondkomen hebben vaker een kind met een verhoogd risico dan ouders met een hoge opleiding en ouders die geen moeite hebben met rondkomen.

 

Daarnaast worden kinderen met een verhoogd risico op psychosociale gezondheid meer gepest, zijn vaker niet weerbaar, hebben vaker ingrijpende gebeurtenissen meegemaakt (waarvan ze last ondervinden) en verzuimen vaker wegens ziekte.

 

Opvoedingsvragen

Een groot deel van de ouders (44%) ervaart de opvoeding als (zeer) makkelijk, maar ruim de helft van de ouders maakt zich weleens zorgen over hun kind. Vaak voorkomende thema’s waar ouders van 4-12 jarigen zich weleens zorgen over maken zijn faalangst (18%) en angst en onzekerheid (18%).

 

En verder

In de kindermonitor zijn nog veel meer thema’s onderzocht, zoals leefstijl, mediaopvoeding en gezondheidsvoorzieningen. Alle resultaten van de kindermonitor zijn terug te vinden op deze website onder het kopje ‘Rapporten’. [interne link naar rapporten]