Een ogenblik geduld a.u.b.

Goed gevoed: Project ondervoeding bij ouderen Zwolle

door Maaike Rijpma
Ondervoeding is onder (thuiswonende) ouderen een veelvoorkomend probleem met grote gevolgen: een verminderde weerstand, verhoogde kans op infecties en verminderde kwaliteit van leven. Als ouderen alleen moeten eten wordt er minder snel gekookt en sneller makkelijk en ongezond of zelfs helemaal niet gegeten. Ouderen die thuiszitten door de coronamaatregelen lopen zo extra risico ondervoed te raken, omdat er minder zorg en aandacht van familie, buren en bekenden is. 

Om dit probleem van ondervoeding aan te pakken, hebben verschillende organisaties en disciplines in de regio Zwolle de handen ineen geslagen. De projectgroep ondervoeding bestaat uit twee huisartsen, wijkverpleegkundigen van vier grote thuiszorgorganisaties en diëtisten uit de eerste en tweede lijn. Daarnaast zijn via een klankbordgroep ook paramedici bij het project betrokken. Het gezamenlijke doel: ondervoeding bij ouderen beter en tijdig signaleren zodat eerder een behandeling kan worden ingezet.

 

Factsheet, signaleringskaart en zorgpad

Adviseur Sjoukje Kruisselbrink: “De projectgroep ondervoeding heeft naar het voorbeeld van de Regiegroep Kwetsbare Ouderen Apeldoorn een signaleringskaart en multidisciplinair zorgpad ondervoeding ontwikkeld. In aanvulling daarop ook een factsheet, met extra informatie over bijvoorbeeld de oorzaken en de gevolgen van ondervoeding en wat je kunt doen.

 

De documenten zijn gepubliceerd en worden binnenkort ook verspreid onder o.a. huisartsen- en fysiotherapiepraktijken en thuiszorgorganisaties in de regio Zwolle.”

 

Bekijk de factsheet: Goed gevoed! - Voorkom ondervoeding bij ouderen.

Bekijk de signaleringskaart: Signaleren van ondervoeding bij ouderen.

 

Meer informatie over ondervoeding

Op de pagina Ondervoeding bij ouderen zijn de verschillende documenten te bekijken en te downloaden. Ook is hier meer relevante informatie te vinden.