Een ogenblik geduld a.u.b.

Hitte en gezondheid: temperatuur in slaapkamers vaak te hoog 

door Karla Kuiperij
De GGD-en van Gelderland en Overijssel hebben in de zomer van 2019 een vragenlijst uitgezet onder volwassenen over hitte. Ruim 7000 mensen vulden deze vragenlijst in. De belangrijkste bevindingen van dit onderzoek zijn te vinden in dit factsheet hitte en gezondheid. Hierin staan ook tips voor huiseigenaren, woningcorporaties en gemeenten om de woning koel te houden.

Zomer van 2019 erg warm 

 In de zomer van 2019 lukte het mensen niet altijd om hun woning koel te houden. De temperatuur in de woon- en slaapkamers liep soms op tot boven de 40 graden. Veel mensen ondervonden hinder en sliepen slechter. Dat zijn de belangrijkste bevindingen van het onderzoek van de GGD’en. 
 

Voorkomen van klachten  

In het factsheet staat ook een aantal tips voor huiseigenaren, woningcorporaties en gemeenten om de woning koel te houden. Belangrijk hierbij is goede buitenzonwering, goede en veilige ventilatie- en spuimogelijkheden en goede isolatie. Niet alleen de aanwezigheid, maar ook voorlichting over het gebruik van zonwering en ventilatie is belangrijk. Daarnaast kan groen rondom het huis voor verkoeling zorgen. Zo kun je hinder en gezondheidsproblemen door hitte helpen voorkomen. 

Een deel van de mensen geeft aan dat ze graag een airco zouden willen gebruiken. Je huis koel houden zonder airco heeft onze voorkeur. Airco’s gebruiken veel energie en warmen de buitenomgeving op. Bovendien veroorzaken ze geluidsoverlast bij de buren.
 

Bekijk de factsheet Hitte en Gezondheid.