Een ogenblik geduld a.u.b.

Hoe werkt wijkgerichte gezondheidsbevordering?

door Miron Vierhout
Voorstad Beweegt is een wijkgericht gezondheidsprogramma, uitgevoerd in de wijk Voorstad in Deventer van september 2016 tot december 2019. Bewoners voorop betekent uitgaan van de kracht van inwoners zelf, aansluiten bij wat er al in de wijk is en bij de behoeften van mensen die er wonen. Marja de Jong van GGD IJsselland was trekker van het project en van het (evaluatie)onderzoek.

Het actie-onderzoek maakte vanaf het begin onderdeel uit van de werkwijze van Voorstad Beweegt. Marja de Jong: “Actie-onderzoek is een aanpak voor praktijkgericht onderzoek waarbij je actie en onderzoek direct combineert. Het doel is nieuwe kennis ontwikkelen en tegelijk de praktijk verbeteren. Daarvoor doe je onderzoek in en met die praktijk, in plaats van over de praktijk.”


In het magazine ‘Bewoners voorop in Voorstad Beweegt’ staan de bevindingen van het onderzoek, gecombineerd met de ervaringen van werkers en bewoners die nauw bij Voorstad Beweegt betrokken waren. Ook hier een combinatie van onderzoek en praktijk.


Bekijk het magazine ‘Bewoners voorop in Voorstad Beweegt’.