Hoog vindpercentage soa in regio IJsselland

door Karla Kuiperij

In 2024 zijn er 2.519 mensen op het soa-spreekuur van GGD IJsselland geweest. 27,9% van deze mensen had één of meer soa’s. Het soa-vindpercentage is in de regio IJsselland al jaren hoog. Dit blijkt uit de ‘Thermometer seksuele gezondheid’: een jaarlijks overzicht van GGD IJsselland met cijfers en trends in soa’s en seksualiteitsvragen.

Vindpercentage soa hoog

Het totale soa-vindpercentage van GGD IJsselland is 27,9% van het totaal aantal mensen die door GGD IJsselland zijn getest. Het vindpercentage is ten opzichte van 2023 (28,3%) iets gedaald, maar nog wel hoger dan in 2022 en de jaren daarvoor*. Net als in de voorgaande jaren ligt het totale vindpercentage in de regio IJsselland hoger dan in de rest van Oost-Nederland (Overijssel en Gelderland) (23,4%). Uit onderzoek blijkt dat binnen regio IJsselland relatief vaker cliënten uit de doelgroep MSM (mannen die seks hebben met mannen) worden gezien dan in andere GGD’en in de regio. Binnen deze groep wordt gemiddeld genomen ook iets vaker een soa-diagnose gesteld, wat de noodzaak onderstreept van toegankelijke, gerichte preventie en zorg. Naast de 2519 soa-consulten, zijn 641 PrEP-consulten verricht in 2024.

 

Hoge vindpercentages chlamydia en gonorroe

In 2024 werden met name hoge vindpercentages voor chlamydia (17,8%) en gonorroe (13,2%) vastgesteld. Chlamydia is daarmee wel gedaald ten opzichte van 2023 (19,2%) en 2022 (20,2%). Het vindpercentage van gonorroe is in de afgelopen jaren enorm toegenomen, zowel in IJsselland (12,4% in 2023 en 8,3% in 2022) als landelijk.** Correct en consequent gebruik van condooms vermindert het risico op soa’s zoals chlamydia en gonorroe, maar er blijft altijd een klein risico bestaan.

 

208 slachtoffers van seksueel geweld geholpen

Binnen het Centrum Seksueel Geweld Zwolle werken hulpverleners van verschillende organisaties, waaronder GGD IJsselland, samen om slachtoffers van seksueel geweld te helpen. In 2024 zijn er in de regio IJsselland 208 slachtoffers van seksueel geweld geholpen, waarvan 125 acute aanmeldingen (seksueel geweld is minder dan 7 dagen geleden gebeurd), 83 niet acute aanmeldingen en 152 consulten. Voor de slachtoffers uit de acute fase geldt dat het om 113 vrouwen gaat en 12 mannen gaat, waarvan 60 slachtoffers jonger waren dan 18 jaar. 53 slachtoffers hadden eerder seksueel geweld meegemaakt en 75 slachtoffers ontvingen acute medische zorg in het ziekenhuis.

 

Wat doet team seksuele gezondheid van GGD IJsselland?

Het team Seksuele gezondheid van GGD IJsselland verzorgt soa-consulten en seksuele gezondheidsbevordering. Zo geeft het team advies en deskundigheidbevorderingstrainingen aan professionals die werken met jongeren tot 25 jaar. Door promotieacties wordt het thema seksualiteit bespreekbaar gemaakt. Daarnaast organiseert het team outreachende activiteiten en voorlichting voor specifieke risicogroepen.

 

Seksualiteitsspreekuur voor jongeren

In september is een Consulent Seksuele Gezondheid gestart met een seksualiteitsspreekuur voor jongeren. Hier kunnen jongeren tot 25 jaar terecht als ze vragen hebben en/of problemen ervaren over onderwerpen zoals anticonceptie, seksualiteit, pijn bij het vrijen, erectieproblemen, geen zin in seks, genderproblematiek of vervelende seksuele ervaringen. Het spreekuur is gratis en anoniem.

 

Factsheet

De bovenstaande bevindingen zijn afkomstig uit de Thermometer Seksuele Gezondheid GGD IJsselland. Bekijk deze factsheet op de IJssellandScan:

 

* Het soa-vindpercentage is het percentage cliënten waarbij 1 of meer soa’s zijn gevonden (excl. PrEP consulten). In de loop van 2024 is de PrEP-regeling geïntegreerd in de ASG-regeling. Daardoor is het vindpercentage van 2024 niet geheel te vergelijken met het vindpercentage van eerdere jaren.

 

** Sexually transmitted infections in the Netherlands in 2024 | RIVM