Een ogenblik geduld a.u.b.

Kennisniveau van jongeren over veilige seks moet beter

door Karla Kuiperij

Seks onder je 25ste is een landelijk onderzoek naar seksuele gezondheid van jongeren van 12 tot 25 jaar. Het onderzoek is in 2017 uitgevoerd door Rutgers, Soa Aids Nederland en GGD’en. In de regio IJsselland hebben 717 jongeren van 17 tot 25 jaar meegedaan.

Kennis

Zowel landelijk als in de regio IJsselland is de kennis van jongeren een aandachtspunt. Zo denkt ruim een kwart van de jongeren in IJsselland dat als je je goed wast na seks je minder snel een soa oploopt. Wat verder opvalt is het feit dat jongeren de informatie die ze op school krijgen over seksuele gezondheid beoordelen met een 5,7. Er komt uit het onderzoek naar voren dat de jongeren voldoende informatie krijgen over soa’s, voortplanting en anticonceptie. Maar de lastigere onderwerpen zoals hoe maak je seks leuk of seks tegen je zin in komen veel minder aan bod op school.

 

Anticonceptie

Het anticonceptiegebruik onder jongeren is redelijk hoog: bij de laatste seksuele partner gebruikte 80% altijd anticonceptie. Hierbij wordt de pil het meest genoemd (82%) en daarna het condoom (59%). Zorgelijk is dat 22% van de jongeren terugtrekken als vorm van anticonceptie heeft ingevuld.

 

Conservatiever dan landelijk

Jongeren in de regio IJsselland zijn over het algemeen iets conservatiever op het gebied van seksualiteit dan landelijk. Zo is de laatste partner vaker een vaste monogame partner en wordt er negatiever gekeken naar seks zonder verliefdheid. Er is ook verschil ten opzichte van landelijk in hoe lang de jongeren iemand kenden voor de eerste keer seks.