Een ogenblik geduld a.u.b.

Onderzoek naar drugsgebruik onder jongvolwassenen in Staphort

door Karla Kuiperij
In de gemeente Staphorst zijn in toenemende mate signalen (en zorgen) dat het drugsgebruik onder jongvolwassenen (16 tot en met 25 jaar) in de gemeente stijgt. Actuele cijfers ontbreken, zijn niet compleet of spreken elkaar tegen. Dit belemmert niet alleen een eenduidige beeldvorming over de problematiek, maar ook de zoektocht naar een mogelijke aanpak van het probleem. De gemeente Staphorst heeft daarom GGD IJsselland opdracht gegeven een onderzoek uit te voeren dat meer inzicht geeft.

Het onderzoek bestaat uit twee delen die in combinatie inzicht geven in het drugsgebruik van jongvolwassenen in de gemeente Staphorst. Het eerste deel bestaat uit interviews met professionals en inwoners. Begin september start het tweede deel: een vragenlijstonderzoek onder jongvolwassenen. De vragenlijst is online in te vullen en bevat vragen over drugsgebruik (van respondent zelf en in zijn omgeving) en over welzijn. Het invullen van de vragenlijst kost deelnemers ongeveer tien minuten.    
                                      

Deelname

Alle jongvolwassenen in de leeftijd van 16 tot en met 25 jaar die in de gemeente Staphorst wonen, kunnen meedoen aan het onderzoek. Deelname is anoniem. Via social media en persoonlijke netwerken krijgen jongeren de oproep om de vragenlijst in te vullen. Meedoen aan het onderzoek kan door naar www.watvindjijvandrugs.nl te gaan.
 

Resultaten

De resultaten van het onderzoek zijn belangrijk voor de gemeente, GGD IJsselland en andere organisaties die zich richten op de gezondheid en het welzijn van jongvolwassenen. Met de resultaten kunnen de gemeente en organisaties hun werkzaamheden beter afstemmen op de situatie van jongvolwassenen in de gemeente Staphorst. De uitkomsten van het onderzoek worden in het najaar van 2019 bekend gemaakt via de website van gemeente Staphorst en GGD IJsselland.