Een ogenblik geduld a.u.b.

Onderzoek onder vogelbezitters over psittacose

door Karla Kuiperij
Collega’s van team infectieziektebestrijding van GGD IJsselland hebben onderzoek gedaan naar de houding en handelingsbereidheid van vogelbezitters ten aanzien van psittacose. De titel van het onderzoek is ‘Weet jouw huisarts dat je (van) vogels houdt?’ Hieruit kun je al opmaken dat de uitkomsten van het onderzoek wijzen op onbekendheid met Psittacose bij de vogelliefhebber maar soms ook bij de huisarts. 

In Nederland worden regelmatig vogelbeurzen georganiseerd waar veel bezoekers op afkomen. In Zwolle vindt twee keer per jaar de grootste internationale vogelbeurs van Europa plaats. Bezoekers van dergelijke vogelbeurzen lopen risico om besmet te raken met psittacose (papegaaienziekte). Door het relatief kleine aantal meldingen lijkt psittacose niet frequent voor te komen en daarmee geen belangrijk probleem te zijn. Wegens de aspecifieke presentatie wordt echter lang niet altijd aan psittacose gedacht, wat leidt tot onderschatting van het werkelijk aantal patiënten. 

 

Kennis over psittacose is over het algemeen laag, zowel bij artsen als bij het algemeen publiek. Om deze reden is alertheid op gezondheidsklachten na het bezoeken van een vogelbijeenkomst erg belangrijk zodat zij zich bij klachten op tijd melden bij de huisarts. Goede voorlichting, toegesneden op de behoefte van de doelgroep, kan bijdragen aan een verhoogde alertheid op psittacose. Uit ervaring van eerdere jaren blijkt echter dat informatie heel moeilijk aankomt bij de doelgroep. 

 

Met dit onderzoek is, door gebruik te maken van sociale marketing, meer zicht gekregen op de houding en handelingsbereidheid van vogelbezitters. Uit het onderzoek blijkt dat de betrokkenheid van vogelbezitters bij de vogelhobby groot is. Zij hebben echter weinig kennis over de risico’s die deze hobby met zich meebrengt. Wel staan zij open voor informatie hierover. GGD IJsselland gaat op basis van de resultaten uit het onderzoek in de toekomst verschillende producten ontwikkelen om de vogelliefhebbers voor te lichten over psittacose. 

 

Bekijk de factsheet ‘Weet jouw huisarts dat je (van) vogels houdt? Onderzoek naar houding en handelingsbereidheid van vogelbezitters in relatie tot psittacose’.