Een ogenblik geduld a.u.b.

Opnieuw hoog vindpercentage soa in de regio IJsselland

door Karla Kuiperij
In 2021 zijn er 2.228 mensen op het soa-spreekuur van GGD IJsselland geweest. 26,7% van deze mensen had één of meer soa’s. Het soa vindpercentage ligt in de regio IJsselland de afgelopen jaren hoger dan in de andere GGD-regio’s in Oost Nederland. Dit blijkt uit de ‘Thermometer seksuele gezondheid’: een jaarlijks overzicht met cijfers en trends in soa’s en seksualiteitsvragen. 

Soa vindpercentage

Van alle mensen die in 2021 door GGD IJsselland zijn getest op soa had 26,7% één of meer soa. Dit vindpercentage soa is ten opzichte van 2019 (21,7%) en 2020 (26,2%) toegenomen. In de regio IJsselland ligt het vindpercentage soa hoger dan in de rest van Oost-Nederland (23%). Chlamydia, Gonorroe en Syfilis zijn al jaren de meest gevonden soa. Het vindpercentage gonorroe neemt in de jaren 2017-2021 toe. In 2021 was het vindpercentage syfilis hoog in vergelijking met voorgaande jaren. 

 

303 slachtoffers van seksueel geweld geholpen

Binnen het Centrum Seksueel Geweld Zwolle werken hulpverleners van verschillende organisaties, waaronder GGD IJsselland, samen om slachtoffers van seksueel geweld te helpen. In 2021 zijn er in de regio IJsselland 303 slachtoffers van seksueel geweld geholpen, waarvan 81 acute aanmeldingen (seksueel geweld is minder dan 7 dagen geleden gebeurd), 183 niet acute aanmeldingen en 39 acute consulten. Van de slachtoffers uit de acute fase deed 51% aangifte. In 2020 was dit 35%. 

 

Wat doet team seksuele gezondheid van GGD IJsselland?

Het team Seksuele gezondheid van GGD IJsselland verzorgt soa-consulten en seksuele gezondheidsbevordering. Zo geeft het team advies en deskundigheidbevorderingstrainingen aan professionals die werken met jongeren tot 25 jaar. Door promotieacties wordt het thema seksualiteit bespreekbaar gemaakt. Daarnaast organiseert het team outreachende activiteiten en voorlichting voor specifieke risicogroepen.

 

Jaarlijkse onderzoek

De bovenstaande bevindingen zijn afkomstig uit de Thermometer Seksuele Gezondheid GGD IJsselland en de Thermometer Seksuele Gezondheid Oost Nederland. Hierin staan de jaarlijkse cijfers over soa’s en seksualiteitszorg van de vijf GGD’en in Oost-Nederland (Overijssel en Gelderland), waaronder GGD IJsselland.