Een ogenblik geduld a.u.b.

Opnieuw veel soa in de regio IJsselland

door Karla Kuiperij

In 2018 zijn er in totaal 2.987 mensen op het soa-spreekuur van GGD IJsselland geweest. 20,7% van deze mensen heeft daadwerkelijk één of meer soa’s. Dit vindpercentage is in de regio IJsselland hoger dan in Oost-Nederland (Overijssel en Gelderland samen: 19,2%) en ook hoger dan landelijk (ook 18,3%). Dit blijkt uit cijfers van GGD IJsselland.

Soa spreekuur voor risicogroepen

Waarom het vindpercentage in de regio IJsselland hoger is, is niet met zekerheid te zeggen. Het hoeft niet te betekenen dat er daadwerkelijk meer soa’s in de regio IJsselland zijn. Vera Doorten, verpleegkundige seksuele gezondheid legt uit: “We richten ons als GGD IJsselland nadrukkelijk op risicogroepen. Bij het maken van een afspraak, telefonisch of online, stellen we daarom een aantal vragen, een goede triage is voor ons van belang." 
 

Veel soa onder jongeren op een lbo, vmbo of mbo-opleiding

Bij jongeren op een lbo, vmbo of mbo-opleiding is het soa vindpercentage (23%) een stuk hoger dan bij jongeren die onderwijs volgen op de havo, vwo, hbo of in het wo (17%). Doorten: “Dit verschil vind ik opvallend en het geeft ons een duidelijk beeld op welke groep we ons nog meer moeten richten met preventieacties.”
 

131 slachtoffers van seksueel geweld geholpen

Binnen het Centrum Seksueel Geweld werken hulpverleners van verschillende organisaties, waaronder GGD IJsselland, samen om slachtoffers van seksueel geweld te helpen. In 2018 zijn er 131 slachtoffers geholpen waarvan 71 acuut (seksueel geweld is minder dan 7 dagen geleden gebeurd) en 60 niet acuut.
 

Wat doet team seksuele gezondheid van GGD IJsselland?

Het team Seksuele gezondheid van GGD IJsselland verzorgt soa-consulten en seksuele gezondheidsbevordering. Zo geeft het team advies en deskundigheidsbevordering aan professionals die werken met jongeren tot 25 jaar. Door promotieacties wordt het thema seksualiteit bespreekbaar gemaakt. Daarnaast organiseert het team outreachende activiteiten en voorlichting voor specifieke risicogroepen.
 

Jaarlijkse onderzoeken

De bovenstaande bevindingen zijn afkomstig uit de Thermometer Seksuele Gezondheid GGD IJsselland 2018 en de Thermometer Seksuele Gezondheid Oost-Nederland 2018. Hierin staan de jaarlijkse cijfers over soa’s en seksualiteitszorg van de vijf GGD’en in Oost-Nederland, waaronder GGD IJsselland.