Een ogenblik geduld a.u.b.

Overijsselse samenwerking voor verbetering wijken 

door Karla Kuiperij
GGD IJsselland werkt samen met verschillende partners aan een onderzoeksproject om kennis te ontwikkelen over een gezamenlijke aanpak om de leefomgeving in wijken in Losser, Wierden en Zwolle te verbeteren. Communicatie met en participatie door de inwoners van deze wijken is een belangrijk thema in dit onderzoeksproject. Het onderzoek duurt in totaal vijftien maanden. ​​​

Het doel van dit project, mogelijk gemaakt door subsidie van ZonMw, is om samen met wijkinwoners en betrokken professionals kennis te ontwikkelen over effectieve benaderingen voor het verbeteren van de leefomgeving in wijken waar op verschillende vlakken verbetering mogelijk is. Door aan te sluiten bij bestaande initiatieven levert het onderzoek direct bruikbare kennis en praktische handvatten op voor zowel betrokken professionals (zoals gemeentes) als bewoners om met de leefomgeving van de wijken aan de slag te gaan. In de wijken is sprake van fysieke uitdagingen (bv. verouderde huizen) en sociale uitdagingen (bv. moeite met rondkomen). 

 

In het onderzoek werken alle partijen onderzoeksactiviteiten uit, om zo te leren wat werkt, waarom en voor wie, binnen de wijken en tussen de wijken. Betrokken partijen krijgen zo praktische informatie en bewoners leren veel over hun wijk. De resultaten uit het onderzoek worden steeds gedeeld en met alle Overijsselse gemeenten. In dit onderzoek werken de provincie, drie gemeenten, twee GGD'en, Universiteit Wageningen en lokale partners samen.