Een ogenblik geduld a.u.b.

Proefschrift 'Voorstad on the move to better health' verschenen

door Miron Vierhout
Op 6 december heeft Marja de Jong, adviseur Publieke Gezondheid bij GGD IJsselland, haar proefschrift getiteld ‘Voorstad on the move to better health. Evaluation of a community health promotion programme in a socioeconomically deprived city district in the Netherlands’ verdedigd aan de Wageningen University & Research. Ze heeft onderzoek gedaan in een wijkgezondheidsprogramma, samen met bewoners en wijkwerkers.

Het onderzoek heeft veel inzichten opgeleverd over bewonersparticipatie, intersectoraal werken en aanbevelingen voor de aanpak van gezondheidsverschillen. Er ontstond een interessante discussie met de opponenten over toekomst van gezondheidsbevordering. Professor Jet Bussemaker stelde de vraag: 'Als brede upstream aanpak het middel is voor het verminderen van gezondheidsverschillen, kan het doel dan nog wel gezondheidsbevordering zijn? En over de uitkomsten op opbrengsten van een wijkgezondheidsprogramma: 'Meten op gezondheid of op betrokkenheid van bewoners?' Of kan beide, zoals professor Nanne De Vries betoogde. En vullen sociologische en health promotion modellen elkaar aan? Professor Gerard Molleman wierp tenslotte de vraag op hoe we dit kunnen vertalen in de kerntaken van de GGD? Toen de pedel het ‘Hora est’ uitsprak, was het gesprek nog niet ten einde. Deze verdediging leverde veel stof om over door te praten binnen en vooral ook buiten de GGD.
 

Over Voorstad Beweegt

Voorstad Beweegt is een wijkgericht gezondheidsprogramma, uitgevoerd in de wijk Voorstad in Deventer van september 2016 tot december 2019. Bewoners voorop betekent uitgaan van de kracht van inwoners zelf, aansluiten bij wat er al in de wijk is en bij de behoeften van mensen die er wonen.

Lees hier het proefschrift >