Een ogenblik geduld a.u.b.

Uitrol aanpak signalering en preventie van ondervoeding kwetsbare ouderen

door Renate Janssen

In de regio Zwolle-Apeldoorn wordt aandacht gevraagd voor het beter signaleren van (het risico op) ondervoeding van ouderen en de begeleiding van ouderen daarbij. Met een lokaal stappenplan en een toolbox pakken professionals in de regio de handschoen op. Deze aanpak maakt onderdeel uit van het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA). 

Vanuit de regionale werkgroep ondervoeding vindt de uitrol naar andere gemeenten in de regio Zwolle-Apeldoorn plaats. De regio is één van de pilotregio’s van het landelijke kenniscentrum Ondervoeding om de signalering van ondervoeding door samenwerking van het sociaal domein en (eerstelijns) zorg te borgen en geleerde lessen landelijk uit te wisselen. De aanpak is overgenomen in het Gezond en Actief Leven Akkoord. Een gezond voedingspatroon van ouderen is één van de beoogde resultaten binnen het GALA met een duidelijke taak voor o.a. gemeente, zorgverzekeraar en wijkverpleging.    

 

Zorgpad

In zowel Zwolle als Apeldoorn is de afgelopen jaren ingezet op het beter signaleren, verwijzen en begeleiden/behandelen van ondervoeding bij kwetsbare ouderen. In beide gebieden is een zorgpad ondervoeding ontwikkeld en een signaleringskaart voor mantelzorgers, vrijwilligers en professionals die niet over een ander screeningsinstrument (bijvoorbeeld SNAQ65+) beschikken. 

 

Bent u werkzaam in de regio Zwolle-Apeldoorn en wilt u meer weten over  je hier meer over weten? Neem dan contact op met Anita Lahuis (regio Apeldoorn) of Elma van Dongen (regio Zwolle).