Een ogenblik geduld a.u.b.

Wat vinden inwoners IJsselland van coronamaatregelen?

door Karla Kuiperij
Om het coronavirus terug te dringen moesten we ons al aan diverse maatregelen houden. Vanaf vandaag worden nieuwe maatregelen, bovenop de basisregels, van kracht. Hoe ervaren inwoners van regio IJsselland de maatregelen? Dat onderzocht GGD IJsselland afgelopen zomer, in samenwerking met andere GGD’en en het RIVM. Opvallend is dat het overgrote deel van de inwoners achter de regels staan, bijvoorbeeld om 1,5 meter afstand te houden van anderen (84%) en maximaal zes gasten te ontvangen (74%). Vanaf dinsdag 29 september 18.00 uur mogen dit er maximaal drie zijn.

1750 inwoners uit regio IJsselland, waarvan  73% vrouw en 27% man, namen in de periode van 20 – 23 augustus deel aan het onderzoek. Hoewel de 1,5 meter afstand belangrijk wordt gevonden, vindt minder dan de helft van de deelnemers (41%) het gemakkelijk deze afstand te bewaren. Met name tijdens het boodschappen doen gaven deelnemers aan dat mensen dichterbij kwamen dan 1,5 meter. Ook als er thuis bezoek komt,  vindt een op de drie deelnemers het moeilijk om  afstand te houden. Tijdens het ‘halen van een frisse neus’, lukte het de  meeste deelnemers wel bijna altijd om op 1,5 meter afstand van anderen te blijven. Twee op de vijf deelnemers gaf aan dat de kwaliteit van hun sociale contacten slechter is dan voor de coronacrisis.

 

Minder sporten

Naast de bestaande maatregelen, mag onder meer de komende drie weken geen publiek aanwezig zijn bij sportwedstrijden. De vraag is of we nog net zoveel sporten als voor de coronamaatregelen. 34% van de deelnemers aan het onderzoek gaf aan minder te bewegen en sporten dan voor de coronamaatregelen; 15% gaf aan juist meer te bewegen en sporten.

 

Thuiswerken blijft de norm

Thuiswerken blijft de norm, tenzij thuiswerken echt niet kan. In augustus gaf 69% van de deelnemers aan te staan achter de maatregel om zoveel mogelijk thuis te werken. De meeste deelnemers verwachten ook effect van deze maatregel. 24% van de ondervraagden werkt ook vooral vanuit huis.

 

Welke maatregelen helpen?

Van de maatregelen die in augustus golden, denken de deelnemers aan het onderzoek dat met name de volgende maatregelen effect hebben; het vermijden van drukte,  thuisblijven bij verkoudheidsklachten met koorts van huisgenoten, geen handen  schudden,  zoveel mogelijk thuis werken en bij eigen verkoudheidsklachten thuisblijven.

 

Medio november vindt een vervolgonderzoek plaats.