Een ogenblik geduld a.u.b.

Website oncologienetwerken Zwolle gelanceerd

door Renate Janssen

In regio Zwolle zijn er verschillende lokale oncologienetwerken actief. Deze multidisciplinaire netwerken bestaan uit eerstelijns zorgverleners en hebben als doel om de (na)zorg voor patiënten met en na kanker te verbeteren. Dit kan vaak dichtbij huis. De bestaande netwerken en zorgverleners zijn nu makkelijk vindbaar op de nieuwe website http://www.oncologienetwerkregiozwolle.nl.

 

Op de website zijn de netwerken van Zwolle Centrum en Zuid, Kampen, Raalte, Dalfsen en Meppel te vinden. Binnen ieder netwerk is een lijst van zorgverleners en hun contactgegevens opgenomen. Ook staat beschreven hoe het netwerk samenwerkt en hoe de kwaliteit van zorg gewaarborgd wordt. Elk netwerk bestaat uit minimaal 5 verschillende beroepsgroepen en tenminste een fysiotherapeut, een diëtist en een professional op het gebied van psychosociale zorg (zoals een psycholoog, maatschappelijk werker of POH-GGZ).

 

Naast gegevens van de lokale netwerken biedt de website ook een platform voor regionale samenwerkingspartners die we van harte aanbevelen. Zo is informatie te vinden over ondersteuningsconsulenten, re-integratie naar werk, online hulp, het regionale nazorgcentrum IntermeZZo en de Verwijsgids Kanker van IKNL.

 

Zorg voor met mensen met en na kanker

Proscoop adviseur Lisette Kikkert: “De website is in de eerste plaats bedoeld voor patiënten met en na kanker. We weten uit onderzoek dat de hulpvraag na behandeling vaak groot is, maar dat patiënten niet altijd goed weten welke hulp dichtbij huis beschikbaar is en met wie ze contact kunnen opnemen. Door de korte lijntjes tussen verschillende professionals in het netwerk kunnen zowel fysieke als niet-fysieke klachten sneller worden gesignaleerd en behandeld.

Daarnaast biedt de website een overzicht van het eerstelijnszorgaanbod voor verwijzers als medisch specialisten, huisartsen en revalidatieartsen. Ook zij kunnen gemakkelijk vinden welke eerstelijns zorgprofessionals in de woonomgeving van de patiënt werkzaam zijn en hun patiënten doorverwijzen. De lokale netwerken zijn transparant over de gemaakte kwaliteitsafspraken in het netwerk.”

 

Rol Proscoop

Proscoop faciliteert en stimuleert het opzetten van de lokale oncologienetwerken in de rol van projectleider. Ook wordt samenwerking met regionale organisaties zoals Isala, Vogellanden, huisartsen en IntermeZZo gezocht voor een regionale strategische agenda op het gebied van oncologiezorg. Deze samenwerking heeft als doel dat patiënten met en na kanker de juiste zorg op de juiste plek ontvangen, in de verschillende fasen tijdens en na ziekte, van hoog specialistisch tot ondersteunende nazorg.