Een ogenblik geduld a.u.b.

Nieuws

Laatste nieuws

 • -

  Hoe gezond zijn de ouderen van de regio IJsselland?

  In 2020 is de gezondheidsmonitor volwassenen en ouderen weer uitgevoerd. Dit is een vierjaarlijks onderzoek onder volwassenen en ouderen in de regio. De regionale en gemeentelijke factsheets zijn al eerder gepubliceerd. Nu is ook een factsheet met cijfers van alleen ouderen gereed. 
 • -

  Gemeentelijke factsheets Gezondheidsmonitor volwassenen en ouderen gereed

  In 2020 is het onderzoek ‘Gezondheidsmonitor Volwassenen en Ouderen’ uitgevoerd. De regionale cijfers en de regionale factsheet zijn al eerder gepubliceerd. Nu zijn ook de gemeentelijke factsheets gereed. 
 • -

  Oproep aan ouders/verzorgers: doe mee met ons onderzoek ‘Kindermonitor 2021’

  In oktober hebben zo’n 40.000 ouders en verzorgers een mail van GGD IJsselland gekregen om mee te doen aan ons onderzoek ‘Kindermonitor 2021’. De vragenlijst is al door veel ouders ingevuld, maar we hopen op een nog hogere respons. Heb jij een mail van ons gehad? Doe dan mee en vul de online vragenlijst in. Je maakt kans op een leuke prijs. Meedoen met het onderzoek kan nog tot en met 14 november. 
 • -

  Gebruiker aan het woord: Nelli Kossenko, adviseur bij ROS Proscoop

  Nelli is adviseur bij ROS Proscoop. We vroegen haar naar haar ervaring met de IJssellandscan.​​​​​

 • -

  Start onderzoek naar gezondheid en welzijn van kinderen

  Eind deze week ontvangen zo’n 40.000 ouders en verzorgers van kinderen van 6 maanden tot 12 jaar een uitnodiging van GGD IJsselland om mee te doen aan de kindermonitor. De kindermonitor is een grootschalig onderzoek om te kijken hoe het met kinderen in de regio gaat. Ben jij benaderd? Doe dan mee met ons onderzoek en vul de online vragenlijst in. 
 • -

  Regionale cijfers over roken

  Op 1 oktober begint de actie Stoptober weer. Een landelijke campagne waarbij heel Nederland wordt opgeroepen om 28 dagen lang te stoppen met roken. Tienduizenden mensen doen mee aan dit Nationale Stopmoment. GGD IJsselland promoot deze landelijke campagne van harte.
 • -

  Gemeentelijke cijfers Gezondheidsmonitor 2020 online

  Vanaf vandaag staan de gemeentelijke resultaten voor de gezondheidsindicatoren uit de Gezondheidsmonitor Volwassenen en Ouderen 2020 op volksgezondheidenzorg.info met een toelichting. De onderliggende cijfers zijn te vinden op CBS Statline en RIVM Statline. De landelijke en regionale cijfers voor deze gezondheidsindicatoren zijn eerder dit jaar al gepubliceerd.
 • -

  Resultaten drugsonderzoek onder jongvolwassenen Dalfsen

  Onderzoek naar drugsgebruik onder jongvolwassenen van 16 tot en met 25 jaar in de gemeente Dalfsen toont aan dat drugsgebruik onder deze doelgroep in de gemeente Dalfsen vergelijkbaar is als in andere onderzochte gemeenten. Twee op de vijf jongvolwassenen gebruikt wel eens drugs en een kleine groep gebruikt veel en regelmatig drugs. Daarnaast is er gemakkelijk aan drugs te komen, wat zorgen baart bij professionals. Verder vinden jongvolwassenen goede en eerlijke voorlichting over drugs belangrijk. Dit zijn enkele resultaten uit het onderzoek van GGD IJsselland, in opdracht van gemeente Dalfsen.
 • -

  Corona Gezondheidsmonitor Jeugd 2021

  Het coronavirus beheerst al een tijd lang onze samenleving. Ook voor jongeren heeft dit verstrekkende gevolgen. GGD IJsselland brengt daarom de impact van corona op de gezondheid, leefstijl en het welzijn van jongeren in kaart. Dit doen wij in samenwerking met de middelbare scholen in de regio. Het gaat om een extra meting van de Gezondheidsmonitor Jeugd: de ‘Corona Gezondheidsmonitor Jeugd 2021’.
 • -

  Projectresultaten Stoppen met Roken op het Vitaal Vechtdal dashboard

  Het Vitaal Vechtdal werkt samen in projecten en programma’s voor en langer vitaal en gezond leven voor inwoners in het Vechtdal. Er zijn verschillende doelen gesteld op het gebied van gezondheid voor de inwoners, zoals: Het percentage rokers van 19 jaar en ouder is minimaal 5% lager dan het landelijk gemiddelde en het percentage inwoners met overgewicht (19 +) is 40% of lager. 
 • -

  Folder 'Onderzoek voor gemeenten'

  Onderzoek is bij GGD IJsselland in de basis vormgegeven vanuit de wettelijke taak van epidemiologie. Dit onderzoek bestaat voor het grootste deel uit het opzetten en uitvoeren van de gezondheidsmonitoren onder verschillende doelgroepen (kinderen, jeugd, volwassenen en ouderen).
 • -

  Regionale factsheet Gezondheidsmonitor Volwassenen en Ouderen 2020 is gereed

  Ruim acht op de tien inwoners van 18 jaar en ouder (82%) in de regio IJsselland ervaren hun algemene gezondheid als (zeer) goed. Dit blijkt uit recente cijfers van de ‘Gezondheidsmonitor Volwassenen en Ouderen 2020’: een vierjaarlijks onderzoek van de GGD naar gezondheid, welzijn en leefstijl van volwassen inwoners. Eerder deelden we al een bericht met de resultaten van het onderzoek. Nu zijn ook de factsheet en bijbehorende tabellenboeken met cijfers gereed.
 • -

  Nieuwe themategel: arbeidsmarktproblematiek huisartsenzorg

  De arbeidsmarkt van de Nederlandse huisartsenzorg staat onder druk. Het Nivel geeft inzicht in de arbeidsmarkt van de huisartsenzorg per Arbeidsmarkt Zorg en Welzijn (AZW-)regio, in een serie van in totaal 28 factsheets (één voor elke AWZ-regio). Elke regio kan op basis hiervan een eigen strategisch arbeidsmarktbeleid ontwikkelen. 

 • -

  Regionale Business Intelligence: data delen voor een gezonde regio

  In opdracht van de Regionale Zorgalliantie in Zwolle (RZA) werken Proscoop en Q-Consult Zorg samen aan regionale Business Intelligence, oftewel een regionale data- en informatievoorziening. De RZA is een netwerk van bestuurders uit zorg en welzijn. In het netwerk wordt domein-overstijgend samengewerkt aan méér gezondheid voor de inwoners van de regio. Het regionaal delen van data heeft hierin een belangrijke rol, zodat regionaal kan worden gestuurd op de Juiste Zorg op de Juiste Plek.

 • -

  Steeds betere samenwerking rondom SOLK in Zwolle

  Begin 2021 werd een digitale vragenlijst over SOLK bij kinderen uitgezet in het adherentiegebied van het Isala Ziekenhuis in Zwolle. Zowel professionals, kinderen/jeugd en ouders van kinderen/jeugd met SOLK zijn gevraagd de vragenlijst in te vullen. De resultaten delen we in dit artikel.  

   

 • -

  Minder soa-testen in 2020, maar een hoger vindpercentage

  ​​​​​​​In 2020 zijn er 2.135 mensen op het soa-spreekuur van GGD IJsselland geweest. 26,2% van deze mensen had één of meer soa’s. Dit vindpercentage is hoger dan in 2019 (21,7%). In de regio Oost-Nederland (Overijssel en Gelderland) was het vindpercentage in 2020 24%, landelijk was dit 21%.
 • -

  Inwoners in de regio IJsselland ervaren hun gezondheid als (zeer) goed

  Veel volwassenen (82%), en in het bijzonder jongvolwassenen (91%) in de regio IJsselland ervaren hun algemene gezondheid als (zeer) goed. De regio IJsselland behoort hiermee tot de 3 GGD-regio’s waar de ervaren gezondheid het hoogst is. Dit blijkt uit recente cijfers van de ‘Gezondheidsmonitor Volwassenen en Ouderen 2020’: een vierjaarlijks onderzoek van de GGD naar gezondheid, welzijn en leefstijl van volwassen inwoners.
 • -

  Jaarbericht Proscoop 2020: Een jaar om niet te vergeten

  Het Proscoop Jaarbericht 2020 is verschenen. Het geeft ons de gelegenheid om in te zoomen op een aantal grotere programma’s en projecten verdeeld over ons werkgebied. Dit hebben we gedaan aan de hand van Populatiegerichte zorg. Als we vooruitkijken merken we dat we samen met regionale partners meer actieve stappen zetten gericht op integrale samenwerking. Het belang hiervan wordt ook door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport steeds meer onderstreept.

 • -

  Gebruiker aan het woord: Sjaak van den Brand, Eenheidsmanager Sociaal Domein bij gemeente Zwartewaterland

  Sjaak is Eenheidsmanager Sociaal Domein bij gemeente Zwarte Waterland. We vroegen hem naar zijn ervaring met de IJssellandscan.

 • -

  Opvoeding is zwaar in coronatijd, maar ook meer rust

  Ruim 12.500 ouders in de regio IJsselland gaven gehoor aan de oproep van GGD IJsselland om een vragenlijst in te vullen over hoe het met hen en hun kinderen gaat in deze tijd van de coronapandemie. “Dit is ongekend en geeft aan dat het onderwerp ontzettend leeft onder ouders. We deden het onderzoek in de laatste twee weken van januari, tijdens de strenge lockdown. Toen waren ook de basisscholen nog gesloten. Dat was best een zware tijd voor gezinnen”, zegt Rilana Wessel, epidemioloog GGD IJsselland. 
 • -

  Gebruiker aan het woord: Maaike Rijpma, adviseur bij Proscoop

  Maaike Rijpma is adviseur bij Proscoop. We gingen met haar in gesprek en vroegen haar naar haar ervaringen met de IJssellandscan.

   

 • -

  83% van inwoners IJsselland wil zich zonder twijfel laten vaccineren

  Uit onderzoek naar de impact van de coronamaatregelen op de inwoners van regio IJsselland, blijkt dat de vaccinatiebereidheid flink is gestegen. “In november was nog maar 45% van de deelnemers in regio IJsselland bereid zich zonder twijfel te laten vaccineren, dat is nu 83%. Dat is heel positief, want als zoveel mogelijk mensen zich laten vaccineren, bouwen we groepsimmuniteit op en kan het virus zich niet verder verspreiden. Dat geeft weer zicht op meer mogelijkheden  in onze samenleving”, zegt Rilana Wessel, epidemioloog GGD IJsselland.

 • -

  Deventer aanpak Gezondheid en Gedrag: Negen inwonersreizen in beeld

  Als afsluiting van de Deventer Aanpak Gezondheid en Gedrag in de huidige vorm is onderzoek uitgevoerd onder inwoners en hun begeleiders. Op zoveel plekken in stad en regio wordt er een vervolg gegeven aan deze aanpak en gewerkt aan uitbreiding van het gedachtegoed en de werkwijze.

 • -

  Goed gevoed: Project ondervoeding bij ouderen Zwolle

  Ondervoeding is onder (thuiswonende) ouderen een veelvoorkomend probleem met grote gevolgen: een verminderde weerstand, verhoogde kans op infecties en verminderde kwaliteit van leven. Als ouderen alleen moeten eten wordt er minder snel gekookt en sneller makkelijk en ongezond of zelfs helemaal niet gegeten. Ouderen die thuiszitten door de coronamaatregelen lopen zo extra risico ondervoed te raken, omdat er minder zorg en aandacht van familie, buren en bekenden is. 
 • -

  Website oncologienetwerken Zwolle gelanceerd

  In regio Zwolle zijn er verschillende lokale oncologienetwerken actief. Deze multidisciplinaire netwerken bestaan uit eerstelijns zorgverleners en hebben als doel om de (na)zorg voor patiënten met en na kanker te verbeteren. Dit kan vaak dichtbij huis. De bestaande netwerken en zorgverleners zijn nu makkelijk vindbaar op de nieuwe website http://www.oncologienetwerkregiozwolle.nl.

   

 • -

  Cijfermatige terugblik 2020: GGD IJsselland in coronatijd

  2020 is voor iedereen een jaar dat we niet snel zullen vergeten. De hele wereld is in de ban van een pandemie. Als GGD oefenen we regelmatig zodat we voorbereid zijn op een crisissituatie. Maar de corona-crisis is er één van ongekende omvang. De 25 GGD’en in Nederland hebben vanuit hun wettelijke taak op het gebied van infectieziektebestrijding een belangrijke rol in de bestrijding van corona. 
 • -

  De IJssellandScan bestaat 2 jaar! 

  Via deze website, de IJssellandScan, delen GGD IJsselland en Proscoop nu al ruim twee jaar al hun onderzoekscijfers. Een mooi hulpmiddel voor gemeenten en ketenpartners die de IJssellandScan kunnen gebruiken bij onderbouwing van hun beleid. 
 • -

  GGD IJsselland onderzoekt impact coronacrisis op samenleving

  GGD IJsselland voert dit jaar een serie onderzoeken uit om in beeld te brengen welke impact de coronacrisis heeft op de samenleving in deze regio. Het eerste onderzoek loopt al en gaat over de gevolgen van de crisis voor jongeren. Hoe heeft hun sociale leven zich tijdens de coronacrisis zich tot nu toe ontwikkeld? Jongeren uit de regio IJsselland kunnen zich nog aanmelden om mee te doen.
 • -

  Gebruiker aan het woord: Dieger ten Berge, Programmamanager Vitaal Vechtdal

  Dieger ten Berge is programmamanager bij Vitaal Vechtdal. We gingen met hem in gesprek en vroegen hem naar zijn ervaringen met de IJssellandscan

   

 • -

  De nieuwe website Regionale Zorgalliantie Zwolle is gelanceerd

  De Regionale Zorgalliantie Zwolle heeft een eigen website gelanceerd. Op de website is informatie te vinden over de alliantie, haar doelstellingen, werk in uitvoering en inspiratiesessies. Ideeën voor samenwerking om de zorg toekomstbestendig en betaalbaar te houden of suggesties voor innovaties kunnen via de website worden ingestuurd.

 • -

  Huisartsenregio’s en hun activiteiten in kaart op hechtehuisartsenzorg.nl

  Hechte Huisartsenzorg, oftewel structurele samenwerking tussen huisartsen in de regio, krijgt overal in het land vorm. Een nieuwe interactieve regiokaart op de website hechtehuisartsenzorg.nl brengt dat in beeld. Hiermee helpen LHV, NHG en InEen huisartsen en huisartsenorganisaties om elkaar te vinden en te inspireren. Tegelijkertijd is voor regionale en landelijke partners zichtbaar wat er in de regio’s gebeurt en wie voor hen het aanspreekpunt is.
 • -

  Onderzoek impact maatregelen: 7% viert feestdagen niet

  Uit onderzoek van GGD IJsselland naar de impact van de coronamaatregelen op de inwoners van regio IJsselland, blijkt dat een derde van de deelnemers de feestdagen op een aangepaste manier gaat vieren. “7% zegt dat ze vanwege corona dit jaar de feestdagen niet viert”, zegt Rilana Wessel, epidemioloog GGD IJsselland. Verder is in het onderzoek onder meer aandacht voor onderwerpen als draagvlak voor de coronamaatregelen, vaccinatiebereidheid, sociale relaties en welzijn.
 • -

  Gezondheidsbeleving van jongeren uitgebreid onderzocht

  Met veruit de meeste jongeren in de regio IJsselland gaat het goed: ze voelen zich gezond en gelukkig. Echter, ongeveer een tiende van de jongeren heeft een verhoogd risico op psychosociale problemen. Dit blijkt uit de vierjaarlijkse gezondheidsmonitor Jeugd van GGD IJsselland.
 • -

  Start Regionale Kenniswerkplaats Jeugd IJsselland

  Afgelopen week was de startbijeenkomst van de Regionale Kenniswerkplaats Jeugd (RKJ) IJsselland. In samenwerking met de 11 gemeenten van regio IJsselland werken jongeren, ouders en professionals uit de jeugdgezondheidszorg, het onderwijs en de jeugdhulp samen aan hetzelfde doel. Het thema van RKJ IJsselland is: Samen normaliseren. 
 • -

  Wat vinden inwoners IJsselland van coronamaatregelen?

  Om het coronavirus terug te dringen moesten we ons al aan diverse maatregelen houden. Vanaf vandaag worden nieuwe maatregelen, bovenop de basisregels, van kracht. Hoe ervaren inwoners van regio IJsselland de maatregelen? Dat onderzocht GGD IJsselland afgelopen zomer, in samenwerking met andere GGD’en en het RIVM. Opvallend is dat het overgrote deel van de inwoners achter de regels staan, bijvoorbeeld om 1,5 meter afstand te houden van anderen (84%) en maximaal zes gasten te ontvangen (74%). Vanaf dinsdag 29 september 18.00 uur mogen dit er maximaal drie zijn.
 • -

  GGD IJsselland gaat voor rookvrije gebouwen én terreinen 

  We hebben aandacht voor de rookvrije generatie. Daarom zijn de gebouwen waarin we werken rookvrij. De terreinen waar onze kantoorpanden en consultatiebureaus op staan, zijn niet allemaal rookvrij. In de besprekingen met terreineigenaren en verhuurders geven we aan dat dit een belangrijk thema is voor ons en voor alle mensen die het terrein bezoeken. De GGD start daarom een project om de terreinen ook rookvrij te krijgen.
 • -

  Regiobeeld geeft inzicht in kansrijke thema’s voor regio Zwolle

  In opdracht van de Regionale Zorg Alliantie (RZA) Zwolle heeft Proscoop een regiobeeld ontwikkeld voor regio Zwolle en omgeving. Hiervoor is veel gebruik gemaakt van de data uit de IJssellandscan. Het regiobeeld geeft een integraal inzicht in de (positieve) gezondheid van inwoners en heeft als doel inzicht te krijgen in kansrijke strategische thema’s in regio Zwolle. Hierdoor kunnen gerichte interventies, programmalijnen en/of projecten worden gestart.

 • -

  Coronacrisis heeft grote impact op medewerkers VVT sector en revalidatie

  Ruim de helft (53%) van de zorgmedewerkers in de regio IJsselland, die werkzaam is in de Verpleging, Verzorging en Thuiszorg (VVT) en revalidatie, ervaart (psychische) klachten sinds de coronacrisis is uitgebroken. De meest voorkomende klachten zijn vermoeidheid, stress en onzekerheid. Dit blijkt uit een onderzoek van GGD IJsselland, dat deze zomer is uitgevoerd. Ongeveer 1300 medewerkers namen hieraan deel. Het onderzoek bestond uit een vragenlijstonderzoek en interviews.
 • -

  Landelijk en regionaal onderzoek naar gezondheid gaat van start

  Het landelijk gezondheidsonderzoek voor volwassenen en ouderen gaat van start. Voor dit onderzoek, de Gezondheidsmeter Volwassenen en Ouderen 2020, krijgen in totaal krijgen ruim 1,1 miljoen inwoners in Nederland van 18 jaar en ouder een vragenlijst van de regionale GGD. In regio IJsselland betreft het 32.000 inwoners. Zij ontvangen op 15 of 16 september de uitnodiging voor deelname aan dit vragenlijstonderzoek in de brievenbus.
 • -

  Onderzoek GGD IJsselland naar het gedrag bij de bestrijding van het coronavirus

  We zijn allemaal al een tijd in de ban van het nieuwe coronavirus. Veel maatregelen zijn inmiddels versoepeld, maar ook zien we het aantal mensen die besmet zijn met het coronavirus weer oplopen. De overheid roept ons via een reeks van maatregelen op om ons aan de maatregelen te houden om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Doen we dit ook? En hoe ervaren we dat? Daarover gaat het vragenlijstonderzoek dat GGD IJsselland, samen met andere GGD’en, uitvoert in opdracht van het RIVM en GGD GHOR Nederland.
 • -

  Mantelzorgers ervaren meer zorgzwaarte dan voor de coronacrisis

  Mantelzorgers in de regio IJsselland ervaren meer zorgzwaarte dan voor de coronacrisis. Dit blijkt uit een onderzoek van GGD IJsselland naar de impact van de coronacrisis op het welbevinden van mantelzorgers. In totaal hebben 721 mantelzorgers uit de regio IJsselland meegedaan aan het vragenlijstonderzoek en 20 mantelzorgers zijn telefonisch geïnterviewd. In dit nieuwsbericht staan de belangrijkste bevindingen beschreven. 

 • -

  Boeren aan het woord over stress en psychische nood

  Boeren ervaren regelmatig stress en de psychische nood is soms hoog, maar boeren zoeken zelf niet gauw professionele psychosociale hulp. Omdat ze hun eigen hulpbehoeften onderschatten, maar ook omdat ze onvoldoende vertrouwen hebben in de reguliere hulpverlening. Dit blijkt uit onderzoek van GGD IJsselland in samenwerking met Amsterdam UMC.
 • -

  Uitbreiding online informatie over corona op IJssellandscan

  Nu we sinds 1 juni jl. als GGD IJsselland alle mensen met klachten testen op het coronavirus, willen we de informatie die we hiermee ophalen inzichtelijk maken. Op deze website www.ijssellandscan.nl werken we wekelijks onze regionale en gemeentelijke informatie bij. Vanaf dinsdag 23 juni zullen onze epidemiologen dit iedere dinsdagmiddag doen, in plaats van op donderdag. Ze doen dit op basis van de informatie van ons team Infectieziektebestrijding. Hiermee volgen we de aanwezigheid en verspreiding van het coronavirus in de regio IJsselland op de voet en kunnen gemeenten, zorgorganisaties en inwoners eenvoudig zien welke trend het virus laat zien.
 • -

  Inwoners regio IJsselland ervaren meer eenzaamheid dan voor de coronacrisis

  GGD IJsselland heeft, in samenwerking met andere GGD’en en het RIVM, onderzocht hoe het gaat met de gezondheid en het welbevinden van inwoners van de regio IJsselland. Het onderzoek vond plaats in de periode van 27 mei tot en met 1 juni. In totaal hebben 1.382 inwoners meegedaan aan het onderzoek. In dit nieuwsbericht staan de uitkomsten beschreven. De uitkomsten zijn ook samengevat in een factsheet.
 • -

  Thema leefomgeving toegevoegd aan IJssellandScan

  De IJssellandscan heeft een nieuw thema, namelijk leefomgeving. Hier is informatie te vinden over de gezondheidssituatie in een gemeente gerelateerd aan leefomgevingsindicatoren. De indicatoren zijn gekoppeld aan de Bouwstenen voor een gezonde leefomgeving: Leefstijl, Wonen en Werken, Mobiliteit, Meedoen en Gebouwen. De cijfers kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt ter ondersteuning van gebiedsplannen en -visies. 

 • -

  Gebiedsanalyses: sociale en gezondheidssituatie in de regio

  Voor de O&I gelden voor het project ‘samenwerken in de wijk’ heeft Proscoop een gebiedsanalyse uitgevoerd. De volgende plaatsen/gebieden zijn meegenomen Zwolle Assendorp en Stadshagen, Genemuiden, Hardenberg, Hattem, Lemelerveld en Wapenveld.

 • -

  Hitte en gezondheid: temperatuur in slaapkamers vaak te hoog 

  De GGD-en van Gelderland en Overijssel hebben in de zomer van 2019 een vragenlijst uitgezet onder volwassenen over hitte. Ruim 7000 mensen vulden deze vragenlijst in. De belangrijkste bevindingen van dit onderzoek zijn te vinden in dit factsheet hitte en gezondheid. Hierin staan ook tips voor huiseigenaren, woningcorporaties en gemeenten om de woning koel te houden.
 • -

  Impact corona: inwoners ervaren stress, maar leven ook zo normaal mogelijk door

  GGD IJsselland heeft in de periode van 8 tot en met 15 april onderzocht wat de impact is van het coronavirus op het leven van de inwoners van de regio IJsselland. In totaal hebben 3.358 mensen meegedaan aan het onderzoek. In dit nieuwsbericht staan de uitkomsten beschreven. De uitkomsten zijn ook samengevat in een factsheet.
 • -

  Doe ook mee met ons onderzoek naar wat corona allemaal met ons doet

  De huidige uitbraak van het coronavirus heeft veel gevolgen. Zowel de ziektedreiging als de landelijke maatregelen hebben op dit moment grote gevolgen voor het dagelijks leven. Maar wat is nu precies de impact van het coronavirus op het leven van inwoners van IJsselland? GGD IJsselland wil dit graag onderzoeken.
 • -

  Cijfers over corona in de regio IJsselland

  Het RIVM publiceert dagelijks informatie en cijfers over corona in Nederland. Dit doet het RIVM onder andere op basis van de input van GGD’en. Als GGD willen we ook graag zelf de trend volgen van COVID-19 in de regio. Daarom is op de IJssellandScan een pagina ingericht hiervoor.
 • -

  Doelgroeponderzoek in Raalte

  In Raalte is veel aandacht voor gezondheidsachterstanden bij mensen die leven in armoede. Er zijn verschillende programma’s opgezet die de achterstand moeten verkleinen, maar er ontbrak een helder beeld van de doelgroep zelf. 
 • -

  Gebruiker aan het woord: Marieke Jansen - van Vilsteren van GGD IJsselland

  Marieke Jansen - van Vilsteren is projectleider Publieke Gezondheid bij GGD IJsselland. We gingen met haar in gesprek en vroegen naar haar ervaringen met de IJssellandScan.
 • -

  IkPas: cijfers alcoholgebruik

  Tijdens de vastenperiode - 26 februari tot en met 6 april – is de tweede campagneperiode van IkPas. In het kader van deze campagne is op de IJssellandScan de tegel ‘IkPas’ aangemaakt, met alcoholcijfers van de regio IJsselland. 
 • -

  Resultaten onderzoek drugsgebruik jongvolwassenen Staphorst

  GGD IJsselland heeft in opdracht van gemeente Staphorst een verkennend onderzoek uitgevoerd naar het drugsgebruik door 16 tot en met 25 jarigen. De aanleiding; toenemende signalen en zorgen vanuit de gemeenteraad. De uitkomst van het onderzoek is dat het drugsgebruik in Staphorst wel aanwezig is, maar niet in problematische omvang.
 • -

  Symposium over armoede en gezondheid op 11 maart

  Proscoop, Zwolle Gezonde Stad en GGD IJsselland organiseren samen het symposium "Schuldig! In gesprek over Gezondheid & Armoede". Het symposium is op woensdag 11 maart 2020 van 17:30-21:00 in Zwolle.

 • -

  Gebruiker aan het woord: Hans Hokke van WGV Zorg en Welzijn

  Hans Hokke is strategisch relatiemanager bij WGV Zorg en Welzijn. We gingen met hem in gesprek en vroegen hem naar zijn ervaringen met de IJssellandscan. 

 • -

  Onderzoek onder vogelbezitters over psittacose

  Collega’s van team infectieziektebestrijding van GGD IJsselland hebben onderzoek gedaan naar de houding en handelingsbereidheid van vogelbezitters ten aanzien van psittacose. De titel van het onderzoek is ‘Weet jouw huisarts dat je (van) vogels houdt?’ Hieruit kun je al opmaken dat de uitkomsten van het onderzoek wijzen op onbekendheid met Psittacose bij de vogelliefhebber maar soms ook bij de huisarts. 
 • -

  10 en 11 jarigen zijn positiever over hun leefstijl dan ouders

  Kinderen denken anders over hun gezondheid en leefstijl dan ouders. Zo geeft driekwart van de kinderen aan dat ze elke dag fruit eten tegenover minder dan de helft van de ouders. Wat betreft pesten geeft minder dan een kwart van de kinderen aan dat ze gepest worden tegenover ruim een derde van de ouders. Dit blijkt uit onderzoek van GGD IJsselland. 
 • -

  Onderzoek naar gezondheid en leefstijl van jongeren van start

  GGD IJsselland is gestart met de gezondheidsmonitor Jeugd. Dit grootschalige vragenlijstonderzoek naar de gezondheid, het welzijn en de leefstijl van middelbare scholieren in klas 2 en 4, vindt een keer in de vier jaar plaats. In de regio IJsselland doen 29 scholen voor het voortgezet onderwijs mee aan dit onderzoek.
 • -

  Onderzoek naar drugsgebruik onder jongvolwassenen in Staphort

  In de gemeente Staphorst zijn in toenemende mate signalen (en zorgen) dat het drugsgebruik onder jongvolwassenen (16 tot en met 25 jaar) in de gemeente stijgt. Actuele cijfers ontbreken, zijn niet compleet of spreken elkaar tegen. Dit belemmert niet alleen een eenduidige beeldvorming over de problematiek, maar ook de zoektocht naar een mogelijke aanpak van het probleem. De gemeente Staphorst heeft daarom GGD IJsselland opdracht gegeven een onderzoek uit te voeren dat meer inzicht geeft.
 • -

  Regionale cijfers over roken

  Op 1 oktober begint de actie Stoptober weer. Een landelijke campagne waarbij heel Nederland wordt opgeroepen om 28 dagen lang te stoppen met roken. Tienduizenden mensen doen mee aan dit Nationale Stopmoment. GGD IJsselland promoot deze landelijke campagne van harte.

 • -

  Jaarverslagen GGD IJsselland en Proscoop

  Zowel GGD IJsselland als Proscoop publiceren jaarlijks een verslag met een terugblik naar het afgelopen jaar. 

 • -

  Extra nazorg voor COPD-patiënten

  Ongeveer 50% van de COPD-patiënten die zijn opgenomen met een longaanval, worden hetzelfde jaar één of meerdere keren opnieuw opgenomen in het ziekenhuis. Na een succesvolle pilot rondom het reduceren van heropnames bij COPD-patiënten is extra nazorg onderdeel geworden van het reguliere zorgpad. 

 • -

  Oncologische netwerken in de regio

  Op dit moment leven meer dan 800.000 mensen in Nederland met of na kanker. Door medische ontwikkelingen is kanker steeds beter te behandelen, waardoor de overlevingskans toeneemt.

 • -

  Opnieuw veel soa in de regio IJsselland

  In 2018 zijn er in totaal 2.987 mensen op het soa-spreekuur van GGD IJsselland geweest. 20,7% van deze mensen heeft daadwerkelijk één of meer soa’s. Dit vindpercentage is in de regio IJsselland hoger dan in Oost-Nederland (Overijssel en Gelderland samen: 19,2%) en ook hoger dan landelijk (ook 18,3%). Dit blijkt uit cijfers van GGD IJsselland.

 • -

  Positieve ervaringen met huisbezoeken Vitaal & Veilig Thuis in de Aa-landen

  Ouderen, vrijwilligers en samenwerkingspartners zijn positief over de huisbezoeken in de Aa-landen in het kader van het programma Vitaal & Veilig Thuis. Dit blijkt uit onderzoek dat GGD IJsselland in opdracht van de gemeente Zwolle heeft uitgevoerd. Vrijwilligers van Stichting WijZ voeren de huisbezoeken uit.

 • -

  Factsheet over psychosociale gezondheid in IJsselland

  Eind april 2019 heeft GGD IJsselland de factsheet Psychosociale gezondheid gepubliceerd. Hierin staan onderzoeksgegevens over de psychosociale gezondheid, suïcide(pogingen) en het taboe op depressie in de regio IJsselland. De factsheet is samengesteld vanuit het project 'Zelfmoord? Praat erover!' op basis van cijfers van de GGD en samenwerkingspartners. De gegevens geven inzicht in de situatie in de regio en vormen een middel voor gemeenten en andere partnerorganisaties om onderwerpen als depressie en suïcide op de agenda te zetten.

 • -

  Positieve Gezondheid en gezondheidspercepties van mensen met een lage SES

  Marja de Jong en Manon Vosjan van GGD IJsselland zijn medeauteur van het wetenschappelijke artikel ‘Positieve Gezondheid en gezondheidspercepties van mensen met een lage SES’ in het Tijdschrift Gezondheidswetenschappen van april 2019.

 • -

  ProScoop en GGD werken samen aan IJssellandScan

  GGD IJsselland gaat in haar online rubriek 'In gesprek met...' in gesprek met haar samenwerkingspartners. In de 'In gesprek met...’ van april 2019 gaat collega Annette Baltissen, epidemioloog bij GGD IJsselland, in gesprek met Renate Janssen, adviseur bij ProScoop, over hun samenwerking voor de IJssellandScan.

 • -

  Brochure SOLK: een breed maatschappelijk probleem

  Iedereen heeft er wel eens last van: somatisch onvoldoende verklaarbare lichamelijke klachten (SOLK). Bij sommige mensen gaan ze weer over, anderen gaan ermee naar de dokter. SOLK gaat gepaard met hoge kosten. Het is niet alleen een probleem van de gezondheidszorg, maar een breed maatschappelijk probleem.

 • -

  Start onderzoek GGD naar gezondheid van jongeren

  Dit najaar voert GGD IJsselland weer de gezondheidsmonitor Jeugd uit: een grootschalig onderzoek naar de gezondheid, het welzijn en de leefstijl van jongeren uit klas 2 en 4 van het voortgezet onderwijs. Binnenkort ontvangen alle scholen voor voortgezet onderwijs in de regio een uitnodiging om mee te doen met het onderzoek.

 • -

  Kennisniveau van jongeren over veilige seks moet beter

  Seks onder je 25ste is een landelijk onderzoek naar seksuele gezondheid van jongeren van 12 tot 25 jaar. Het onderzoek is in 2017 uitgevoerd door Rutgers, Soa Aids Nederland en GGD’en. In de regio IJsselland hebben 717 jongeren van 17 tot 25 jaar meegedaan.

 • -

  IJssellandScan feestelijk gelanceerd

  De IJssellandScan is dinsdagmiddag 4 december 2018 feestelijk gelanceerd in Stadkamer Zwolle door Rianne van den Berg, directeur Publieke Gezondheid van GGD IJsselland, en Arie Jongejan, directeur-bestuurder van ProScoop. De IJssellandScan is een digitale databank met gezondheidsinformatie van de regio IJsselland.

 • -

  Lancering IJssellandScan

  Op dinsdagmiddag 4 december 2018 wordt de IJssellandScan gelanceerd: een digitale databank met gezondheidsinformatie van de regio IJsselland. De IJssellandScan is een samenwerking tussen GGD IJsselland en Proscoop.

 • -

  Gezondheid en welzijn van kinderen verbetert

  Het gaat goed met de kinderen in regio IJsselland. De gezondheid en het welzijn van kinderen is in de afgelopen vier jaar op een aantal punten verbeterd. Zo eten kinderen meer fruit en groente, wordt er minder gepest en wordt er meer (voor)gelezen. Dit blijkt uit de kindermonitor die in het schooljaar 2017/2018 is uitgevoerd door GGD IJsselland. Met deze kindermonitor is de gezondheidssituatie van 7.448 kinderen in de leeftijd van 0-12 jaar in de regio IJsselland in kaart gebracht.

 • -

  Proscoop en GGD IJsselland tekenen samenwerkingsovereenkomst

  Eind september tekenden Proscoop en GGD IJsselland een samenwerkingsovereenkomst voor de IJssellandScan. In deze digitale databank gaan beide organisaties een deel van hun informatie weergeven.