-
-
Landelijke lijnen, regionale resultaten: deel 2
Wat hebben het Integraal Zorg Akkoord, verkorten van de GZZ-wachtlijsten en het opzetten van oncologiezorgnetwerken met elkaar gemeen? Het zijn enkele voorbeelden van projecten en programma’s waarmee ROS Proscoop in Noordoost-Nederland landelijke ontwikkelingen vertaalt naar de regio.
-
-
Regionale cijfers over roken
Op 1 oktober begint Stoptober weer. Een landelijke campagne waarbij in heel Nederland wordt opgeroepen om 28 dagen lang te stoppen met roken. Dit jaar is de 10e editie van Stoptober en dit jaar zal de 500.000ste stopper zich aanmelden voor Stoptober. Wil jij ook stoppen met roken? Doe dan mee met Stoptober!
-
-
Aandacht voor laaggeletterdheid levert meer op dan u denkt: bekijk de toolkit op de website

Van vrijdag 8 tot en met 15 september is het de week van lezen en schrijven en vragen we extra aandacht voor laaggeletterdheid en beperkte gezondheidsvaardigheden.
-
-
Nieuwe themategel: Regiobeelden en GALA-gemeentebeelden
Het doel van het Integraal Zorgakkoord (IZA) is de zorg goed, toegankelijk en betaalbaar houden. Daarvoor is regionale samenwerking nodig. Een van de opdrachten uit het Integraal Zorg Akkoord is het maken van regiobeelden om een goed beeld te krijgen van de gezondheid en zorg in de desbetreffende regio: zie voor meer informatie themategel.
-
-
Gebruiker aan het woord: Hans Peter Wittingen, adviseur bij Proscoop

Hans Peter is adviseur in team Zwolle, Salland en Vechtdal bij Proscoop. We vroegen hem naar zijn ervaring met de IJssellandScan.
-
-
Inspiratiemiddag Positief Gezond IJsselland
-
-
Dashboard Vitaal Vechtdal geüpdatet
Hierbij een update van het dashboard Vitaal Vechtdal met daarin de nieuwste resultaten van de twee projecten: Stoppen met Roken en Vitaal Vechtdal Challenge.
-
-
Gebruiker aan het woord: Esther du Pon, onderzoeker bij GGD IJsselland
Esther is onderzoeker publieke gezondheid bij GGD IJsselland. We vroegen haar naar haar ervaring met de IJssellandScan.
-
-
Netwerk Tijdige en Passende Mentale Zorg (TPMZ) Zwolle

Het netwerk Tijdige en Passende Mentale Zorg werkt aan een duurzame samenwerkingsrelatie om domein overstijgende tijdige en passende hulp aan mensen met mentale klachten te organiseren. Hiervoor zijn afgelopen jaren verschillende samenwerkingsinitiatieven gestart.
-
-
Positieve gezondheid en de PGO in het Vechtdal

Vitaal Vechtdal werkt met een groot aantal partijen samen bij de inrichting van Vitaliteitsteams. Deze teams vormen een schakel tussen zorg, welzijn en de lokale gemeenschap, werken aan de hand van de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) ‘Samen Sportief in Beweging’ en zijn gebaseerd op het principe van Positieve Gezondheid. In deze teams werken leefstijlcoaches, fysiotherapeuten, diëtisten, beweegcoaches en sociaal werkers samen aan het verbeteren van de gezondheid van deelnemers.
-
-
Beter toegankelijke paramedische zorg in regio Hardenberg en Zwolle

Woensdag 5 juli hebben DiHaZ (vereniging Dietisten Hardenberg Zwolle) en zorggroep Fynon met een intentieverklaring getekend voor een nauwe samenwerking. Ze hebben als gezamenlijk doel om de paramedische zorg in de regio te verbeteren en te bevorderen. Deze samenwerking is een belangrijke stap in het streven naar hoogwaardige en efficiënte multidisciplinaire zorg in de regio, waarbij de gezondheid van de inwoners centraal staat en paramedici met plezier hun werk kunnen doen.
-
-
Ouderen zijn positief over Vitaal en Veilig Thuis
Vandaag was de slotbijeenkomst Vitaal en Veilig Thuis (VVT). Een slotbijeenkomst, maar zeker geen einde van het project. In de gemeenten Dalfsen, Staphorst en Zwolle zijn de ervaringen met VVT positief. In alle deelnemende gemeenten wordt het daarom voortgezet, in elke gemeente met een eigen unieke lokale aanpak.
-
-
Vooral mentale problemen bij Oekraïense ontheemden
Het gaat naar omstandigheden goed met de algemene gezondheid van de Oekraïense ontheemden. Dat blijkt uit een behoeftepeiling door 10 GGD’en, waaronder GGD IJsselland. Een dagelijkse structuur, waarin ze werken of naar school gaan, heeft een positief effect. Tegelijkertijd lijken het ‘uit de ergste overlevingsstand komen’, het langdurig leven in een stressvolle situatie en een gebrek aan perspectief te zorgen voor een toename van mentale gezondheidsklachten. Mensen die voor hun vlucht al (mentale) gezondheidsproblemen hadden en kinderen en jongeren zijn daarbij extra kwetsbaar.
-
-
Landelijke rapportage OGGZ-monitor COVID-19
De eerste rapportage van de landelijke OGGZ-monitor COVID-19 is opgezet om inzicht te krijgen in de meest kwetsbaren; de risicogroep geclusterd onder de paraplu van de Openbare Geestelijke Gezondheidszorg (OGGZ). De OGGZ-doelgroep bestaat uit sociaal kwetsbare burgers, zoals daklozen, personen met verward gedrag en zorgmijders die niet vanzelfsprekend de zorg en/of hulp krijgen die zij nodig hebben om verdere verergering in de persoonlijke situatie en maatschappelijke achteruitgang te voorkomen.
-
-
Regiobeelden gepubliceerd

Het doel van het Integraal Zorgakkoord (IZA) is de zorg goed, toegankelijk en betaalbaar houden. Daarvoor is regionale samenwerking nodig. Een van de opdrachten uit het Integraal Zorg Akkoord is het maken van regiobeelden om een goed beeld te krijgen van de gezondheid en zorg
In het regiobeeld wordt de feitelijke situatie van de zorg en gezondheid in de regio geschetst en worden de belangrijkste knelpunten benoemd. Deze regiobeelden zijn overal in het land op 1 juli opgeleverd en gepubliceerd op https://www.dejuistezorgopdejuisteplek.nl/regiobeelden. De regiobeelden vormen het startpunt van de regionale aanpak van het IZA.
-
-
Aantal soa-consulten weer bijna net zo hoog als voor corona
In 2022 zijn er 2.957 mensen op het soa-spreekuur van GGD IJsselland geweest. 27,4% van deze mensen had één of meer soa’s. Het totaal aantal soa-consulten ligt daarmee weer bijna op het niveau van vóór corona. Het soa vindpercentage is in de regio IJsselland onverminderd hoog. Dit blijkt uit de ‘Thermometer seksuele gezondheid’: een jaarlijks overzicht met cijfers en trends in soa’s en seksualiteitsvragen.
-
-
Resultaten regiobeeld: gezondheid en zorg in Midden-IJssel
Ongeveer de helft van de jongvolwassenen ervaart mentale klachten. De regio vergrijst sneller dan het landelijk gemiddelde. Het aantal inwoners met overmatig alcoholgebruik en overgewicht ligt hoger en stijgt sneller dan in veel andere regio’s in Nederland. En ook in Midden-IJssel neemt het tekort aan zorgpersoneel toe. Het regiobeeld maakt duidelijk dat de grote uitdagingen vragen om een gezamenlijke nieuwe aanpak om goede zorg en ondersteuning voor iedereen die het nodig heeft, toegankelijk te houden.
-
-
Zinvolle dagactiviteiten voor thuiswonende mensen met dementie in de gemeente Raalte