Een ogenblik geduld a.u.b.

Nieuws

Laatste nieuws

  • -

    Hoog vindpercentage soa, vooral toename gonorroe

    In 2023 zijn er 2.856 mensen op het soa-spreekuur van GGD IJsselland geweest. 28,3% van deze mensen had één of meer soa’s. Het soa-vindpercentage is in de regio IJsselland al jaren hoog. Met name het vindpercentage van gonorroe is flink toegenomen. Dit blijkt uit de ‘Thermometer seksuele gezondheid’: een jaarlijks overzicht van GGD IJsselland met cijfers en trends in soa’s en seksualiteitsvragen. 

  • -

    Jaarbericht Proscoop 2023 : Samen voor een gezonde en vitale regio

    Het Proscoop jaarbericht 2023 is verschenen. De grote thema’s die voortkwamen uit de regiobeelden en regioplannen vanuit het IZA spelen de hoofdrol. De organisatie van paramedische netwerken kwam in veel regio’s goed van de grond: kijk bijvoorbeeld naar Drenthe, Flevoland, IJssel-Vecht, Salland en Apeldoorn, Zutphen en omgeving.

  • -

    Cijfers en ervaringen over mentale gezondheid gebundeld

    Voelen inwoners in de regio IJsselland zich gelukkig, veerkrachtig en weerbaar? Ervaren zij steun of hebben ze stress? Zijn er psychische klachten of gedachten over zelfdoding? GGD IJsselland doet onderzoek naar de gezondheid van inwoners, zo ook naar de mentale gezondheid. Verschillende cijfers en ervaringen over mentale gezondheid vanuit monitoren en onderzoeken zijn nu gebundeld in een ‘factsheet Mentale gezondheid’. In dit nieuwsbericht lees je de opvallendste resultaten.

  • -

    Meeste jongeren voelen zich gezond, wel een toename in ongezond gedrag

    Het grootste deel  van de jongeren voelt zich gelukkig en gezond. Dat wil niet zeggen dat het met alle jongeren goed gaat. In de resultaten zien we een toename van stress en ongezond gedrag zoals vapen en problematisch gebruik van social media. Dit blijkt uit de Gezondheidsmonitor Jeugd 2023: een landelijk onderzoek, uitgevoerd door alle GGD’en. In dit artikel lees je de uitkomsten in de regio IJsselland.
  • -

    Overijsselse samenwerking voor verbetering wijken 

    GGD IJsselland werkt samen met verschillende partners aan een onderzoeksproject om kennis te ontwikkelen over een gezamenlijke aanpak om de leefomgeving in wijken in Losser, Wierden en Zwolle te verbeteren. Communicatie met en participatie door de inwoners van deze wijken is een belangrijk thema in dit onderzoeksproject. Het onderzoek duurt in totaal vijftien maanden. ​​​
  • -

    Gemeentelijke Kerngegevens GGD IJsselland 2023

    GGD IJsselland maakt elk jaar kerngegevens per gemeente. Deze gemeentelijke kerngegevens geven een kort overzicht van de inwoneraantallen, de financiering, het personeelsbestand en de dienstverlening van GGD IJsselland in het voorgaande jaar.
  • -

    Publieksjaarverslag GGD IJsselland 2023

    Het publieksjaarverslag van GGD IJsselland geeft elk jaar weer een mooie impressie van het afgelopen jaar. 
  • -

    Update ketenaanpak valpreventie

    De IJssellandScan biedt gedetailleerde informatie over de vijf essentiële ketenaanpakken, inclusief bijbehorende data! Deze aanpakken, zoals vastgelegd in het Integraal ZorgAkkoord (IZA) en het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA), omvatten kansrijke start, kind naar gezonder gewicht, gecombineerde leefstijl interventies bij volwassenen met overgewicht, valpreventie bij ouderen en welzijn op recept.

  • -

    Nieuw: wijkcijfers op de IJssellandScan

    Sinds deze week staan de wijkcijfers van de Gezondheidsmonitor 2022 op de IJssellandScan. Ze zijn toegevoegd aan de databank van de IJssellandScan en je kunt deze wijkcijfers dus zelf in verschillende presentatievormen gebruiken. Bijvoorbeeld als tabel maar ook als een kaart of grafiek.
  • -

    Gezond ouder worden

    Als ouderen denken aan gezond ouder worden, is niet alleen gezondheid een belangrijk thema, maar ook: gelukkig voelen, zelfredzaamheid, financiële zekerheid en zingeving. Dat blijkt uit onderzoek van GGD IJsselland. 
  • -

    Regioplan Midden-IJssel zet koers op gelijke kansen gezond leven, zorg en ondersteuning

    Het regioplan Midden-IJssel is gepubliceerd. In het regioplan staan de gezamenlijke ambities op het gebied van gezondheid, zorg en ondersteuning in Deventer, Olst-Wijhe, Raalte en Voorst voor de komende tien jaar.

  • -

    Jongeren positief over seks en seksuele diversiteit

    Jongeren geven hun seksleven gemiddeld een 7 en zijn positief over hoe zij seks beleven. Acht op de tien jongeren genieten erg van seks en negen op de tien jongeren voelen zich fijn tijdens seks met hun laatste sekspartner. Ook staan steeds meer jongeren positief tegenover zichtbaarheid van homoseksualiteit. Dit blijkt uit het onderzoek Seks onder je 25e van Rutgers en Soa Aids Nederland, in samenwerking met het RIVM, het CBS en GGD’en.
  • -

    Regioplan Samen Gezond IJssel-Vecht

    Op 21 december hebben zorgverzekeraar Zilveren Kruis, verschillende zorg- en welzijnsorganisaties (waaronder GGD IJsselland) en acht gemeenten in de regio IJssel-Vecht een gezamenlijk regioplan opgeleverd. In dit plan staan maatregelen die de partijen willen gaan nemen om zorg in de toekomst toegankelijk, hoogwaardig en betaalbaar te houden. Als de colleges van B&W van de acht gemeenten formeel akkoord gaan, gaan de partijen de komende jaren samen werken aan de uitvoering van dit regioplan.
  • -

    Ontdek nu de IJssellandScan’s nieuwste toevoeging “Ketenaanpakken”

    Vanaf nu biedt de IJssellandScan gedetailleerde informatie over de 5 essentiële ketenaanpakken, inclusief bijbehorende data! Deze aanpakken, zoals vastgelegd in het Integraal Zorgakkoord en het Gezond en Actief Leven akkoord, omvatten Kansrijke start, kind naar gezonder gewicht, gecombineerde leefstijl interventies bij volwassenen met overgewicht, valpreventie bij ouderen en Welzijn op recept.

  • -

    Veel gezondheidsschade door luchtvervuiling in Gelderland en Overijssel

    De lucht in Gelderland en Overijssel is schoner dan een aantal jaren geleden. Toch zorgt luchtvervuiling nog steeds voor grote schade aan de gezondheid. Dit blijkt uit een terugkerend onderzoek van de GGD’en in Gelderland en Overijssel. De GGD’en keken daarvoor naar de meest recente cijfers over luchtkwaliteit uit 2021. 

  • -

    Groene, gezonde Flevowijk

    Van mei 2022 t/m juli 2023 heeft de GGD IJsselland met een onderzoek de wijkaanpak in de Flevowijk in Kampen gevolgd.
  • -

    Theatervoorstelling Dromen Vangen

    De regionale beweging Positief Gezond IJsselland en het netwerk Samen Gezond Deventer nodigen je uit voor de theatervoorstelling ‘Dromen Vangen’ over gezondheid. Een voorstelling die inspireert en ontroert maar vooral laat zien waar gezondheid nu echt om draait. Een heerlijk avondje uit voor alle professionals in de regio IJsselland die gezondheid willen bevorderen. We stimuleren je ook om iemand uit je privé omgeving (vriend, familie of buren*) mee te nemen. Je bent van harte welkom. Meld je aan, we zien je graag! Het is belangrijk dat iedereen zich individueel aanmeldt*. 

  • -

    Hoe gaat het met onze jongeren? 

    Hoe gaat het met de gezondheid, het welzijn en de leefstijl van jongeren? Zijn ze gelukkig? Hebben ze stress? Drinken ze weleens alcohol en doen ze aan sport? En is dit veranderd in de tijd? Enkele voorbeelden die worden onderzocht met de Gezondheidsmonitor Jeugd 2023 door de GGD’en en het RIVM.
  • -

    Veel boeren hebben moeite met hulp vragen

    Ruim driekwart van de agrariërs vindt het moeilijk om hulp te vragen als hij/zij niet lekker in zijn vel zit. Dit blijkt uit vragenlijstonderzoek van GGD IJsselland. Met het project ‘Boeren in Beeld’ zet GGD IJsselland zich samen met agrariërs en professionals in voor een goede (mentale) gezondheid van boeren. In oktober start de volgende fase van het onderzoek: een participatief actieonderzoek waarbij direct ook stappen worden ondernomen om het boerenwelzijn te verbeteren. 
  • -

    Landelijke lijnen, regionale resultaten: deel 2

    Wat hebben het Integraal Zorg Akkoord, verkorten van de GZZ-wachtlijsten en het opzetten van oncologiezorgnetwerken met elkaar gemeen? Het zijn enkele voorbeelden van projecten en programma’s waarmee ROS Proscoop in Noordoost-Nederland landelijke ontwikkelingen vertaalt naar de regio. 
  • -

    Regionale cijfers over roken

    Op 1 oktober begint Stoptober weer. Een landelijke campagne waarbij in heel Nederland wordt opgeroepen om 28 dagen lang te stoppen met roken. Dit jaar is de 10e editie van Stoptober en dit jaar zal de 500.000ste stopper zich aanmelden voor Stoptober. Wil jij ook stoppen met roken? Doe dan mee met Stoptober!
  • -

    Aandacht voor laaggeletterdheid levert meer op dan u denkt: bekijk de toolkit op de website

    Van vrijdag 8 tot en met 15 september is het de week van lezen en schrijven en vragen we extra aandacht voor laaggeletterdheid en beperkte gezondheidsvaardigheden.
  • -

    Nieuwe themategel: Regiobeelden en GALA-gemeentebeelden

    Het doel van het Integraal Zorgakkoord (IZA) is de zorg goed, toegankelijk en betaalbaar houden. Daarvoor is regionale samenwerking nodig. Een van de opdrachten uit het Integraal Zorg Akkoord is het maken van regiobeelden om een goed beeld te krijgen van de gezondheid en zorg in de desbetreffende regio: zie voor meer informatie themategel.

  • -

    Gebruiker aan het woord: Hans Peter Wittingen, adviseur bij Proscoop

    Hans Peter is adviseur in team Zwolle, Salland en Vechtdal bij Proscoop. We vroegen hem naar zijn ervaring met de IJssellandScan.

  • -

    GGD’en starten grootschalig onderzoek naar gezondheid, welzijn en leefstijl van jongeren in Nederland

    Alle GGD’en starten vanaf september met de Gezondheidsmonitor Jeugd 2023. Dit grootschalige  vragenlijstonderzoek naar de gezondheid, het welzijn en de leefstijl van middelbare scholieren in klas 2 en 4, vindt een keer in de vier jaar plaats.
  • -

    Inspiratiemiddag Positief Gezond IJsselland

     Meer informatie en inschrijving Inspiratiemiddag

  • -

    Dashboard Vitaal Vechtdal geüpdatet

    Hierbij een update van het dashboard Vitaal Vechtdal met daarin de nieuwste resultaten van de twee projecten: Stoppen met Roken en Vitaal Vechtdal Challenge.

  • -

    Gebruiker aan het woord: Esther du Pon, onderzoeker bij GGD IJsselland

    Esther is onderzoeker publieke gezondheid bij GGD IJsselland. We vroegen haar naar haar ervaring met de IJssellandScan.

  • -

    Netwerk Tijdige en Passende Mentale Zorg (TPMZ) Zwolle

    Het netwerk Tijdige en Passende Mentale Zorg werkt aan een duurzame samenwerkingsrelatie om domein overstijgende tijdige en passende hulp aan mensen met mentale klachten te organiseren. Hiervoor zijn afgelopen jaren verschillende samenwerkingsinitiatieven gestart.

  • -

    Positieve gezondheid en de PGO in het Vechtdal

    Vitaal Vechtdal werkt met een groot aantal partijen samen bij de inrichting van Vitaliteitsteams. Deze teams vormen een schakel tussen zorg, welzijn en de lokale gemeenschap, werken aan de hand van de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) ‘Samen Sportief in Beweging’ en zijn gebaseerd op het principe van Positieve Gezondheid. In deze teams werken leefstijlcoaches, fysiotherapeuten, diëtisten, beweegcoaches en sociaal werkers samen aan het verbeteren van de gezondheid van deelnemers.

  • -

    Beter toegankelijke paramedische zorg in regio Hardenberg en Zwolle

    Woensdag 5 juli hebben DiHaZ (vereniging Dietisten Hardenberg Zwolle) en zorggroep Fynon met een  intentieverklaring getekend voor een nauwe samenwerking. Ze hebben als gezamenlijk doel om de paramedische zorg in de regio te verbeteren en te bevorderen. Deze samenwerking is een belangrijke stap in het streven naar hoogwaardige en efficiënte multidisciplinaire zorg in de regio, waarbij de gezondheid van de inwoners centraal staat en paramedici met plezier hun werk kunnen doen.

  • -

    Ouderen zijn positief over Vitaal en Veilig Thuis

    Vandaag was de slotbijeenkomst Vitaal en Veilig Thuis (VVT). Een slotbijeenkomst, maar zeker geen einde van het project. In de gemeenten Dalfsen, Staphorst en Zwolle zijn de ervaringen met VVT positief. In alle deelnemende gemeenten wordt het daarom voortgezet, in elke gemeente met een eigen unieke lokale aanpak.
  • -

    Vooral mentale problemen bij Oekraïense ontheemden

    Het gaat naar omstandigheden goed met de algemene gezondheid van de Oekraïense ontheemden. Dat blijkt uit een behoeftepeiling door 10 GGD’en, waaronder GGD IJsselland. Een dagelijkse structuur, waarin ze werken of naar school gaan, heeft een positief effect. Tegelijkertijd lijken het ‘uit de ergste overlevingsstand komen’, het langdurig leven in een stressvolle situatie en een gebrek aan perspectief te zorgen voor een toename van mentale gezondheidsklachten. Mensen die voor hun vlucht al (mentale) gezondheidsproblemen hadden en kinderen en jongeren zijn daarbij extra kwetsbaar.

     

  • -

    Landelijke rapportage OGGZ-monitor COVID-19

    De eerste rapportage van de landelijke OGGZ-monitor COVID-19 is opgezet om inzicht te krijgen in de meest kwetsbaren; de risicogroep geclusterd onder de paraplu van de Openbare Geestelijke Gezondheidszorg (OGGZ). De OGGZ-doelgroep bestaat uit sociaal kwetsbare burgers, zoals daklozen, personen met verward gedrag en zorgmijders die niet vanzelfsprekend de zorg en/of hulp krijgen die zij nodig hebben om verdere verergering in de persoonlijke situatie en maatschappelijke achteruitgang te voorkomen.
  • -

    Regiobeelden gepubliceerd

    Het doel van het Integraal Zorgakkoord (IZA) is de zorg goed, toegankelijk en betaalbaar houden. Daarvoor is regionale samenwerking nodig.  Een van de opdrachten uit het Integraal Zorg Akkoord is het maken van regiobeelden om een goed beeld te krijgen van de gezondheid en zorg

     

    In het regiobeeld wordt de feitelijke situatie van de zorg en gezondheid in de regio geschetst en worden de belangrijkste knelpunten benoemd. Deze regiobeelden zijn overal in het land op 1 juli opgeleverd en gepubliceerd op https://www.dejuistezorgopdejuisteplek.nl/regiobeelden. De regiobeelden vormen het startpunt van de regionale aanpak van het IZA.

  • -

    Aantal soa-consulten weer bijna net zo hoog als voor corona

    In 2022 zijn er 2.957 mensen op het soa-spreekuur van GGD IJsselland geweest. 27,4% van deze mensen had één of meer soa’s. Het totaal aantal soa-consulten ligt daarmee weer bijna op het niveau van vóór corona. Het soa vindpercentage is in de regio IJsselland onverminderd hoog. Dit blijkt uit de ‘Thermometer seksuele gezondheid’: een jaarlijks overzicht met cijfers en trends in soa’s en seksualiteitsvragen. 

  • -

    Resultaten regiobeeld: gezondheid en zorg in Midden-IJssel

    Ongeveer de helft van de jongvolwassenen ervaart mentale klachten. De regio vergrijst sneller dan het landelijk gemiddelde. Het aantal inwoners met overmatig alcoholgebruik en overgewicht ligt hoger en stijgt sneller dan in veel andere regio’s in Nederland. En ook in Midden-IJssel neemt het tekort aan zorgpersoneel toe. Het regiobeeld maakt duidelijk dat de grote uitdagingen vragen om een gezamenlijke nieuwe aanpak om goede zorg en ondersteuning voor iedereen die het nodig heeft, toegankelijk te houden. 
  • -

    Zinvolle dagactiviteiten voor thuiswonende mensen met dementie in de gemeente Raalte